Belföld

Buszokon is keresik a menekülteket

koszovói menekültek (koszovói menekültek, )
koszovói menekültek (koszovói menekültek, )

A vasútállomásokon gyakorivá váló razziák miatt más módokat keresnek a koszovói migránsok, hogy nyugatra jussanak.

A Magyarországon átutazó koszovói menekültek miatt a Nyugat-Európába buszjáratokat indító cégeknél is szigorították az ellenőrzéseket – írja a Népszabadság. Azt követően ugyanis, hogy a nemzetközi vonatokon és a vasútállomásokon gyakorivá váltak a razziák, a migránsok más útvonalakat kezdtek keresni.

A Volánbusz a lapnak elismerte, hogy jelentősen megnőtt a népligeti buszpályaudvaron is a koszovói menekültek száma. A társaság a Nyugat-Európába induló járatok esetében ellenőrzi az utasok útiokmányait és ha azok hiányosak vagy érvénytelenek, akkor nem engedik fel a buszra az embereket.

A kisebb buszos cégek azt nyilatkozták: sok olyan érdeklődő akad mostanában, aki „menekültnek” tűnik, de szinte mindig csak uniós állampolgárok szállítását vállalják, mert nem akarják annak a tortúrának kitenni utasaikat, ami azzal jár, ha egy ellenőrzés során olyan embert találnának a buszon, akinek nincsenek rendben az okmányai.

Egy budapesti taxis arról számolt be, hogy négy „viszonylag jól öltözött” embert vitt Budapestről Sopronba, akikről rendőri ellenőrzéskor kiderült, hogy koszovói menekültek. Négy órán át kellett magyaráznia a rendőrségen, hogy nem embercsempész.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik