Az Alkotmánybíróság az Országgyűlés orrára koppintott

Az Alkotmánybíróság (Ab) a pénteki Magyar Közlönyben kihirdetett határozatában felszólította az Országgyűlést, teremtse meg a lehetőségét annak, hogy az adatminősítéseket tartalmilag, érdemben is kontrollálni lehessen.

Az Ab az atlatszo.hu egyik közérdekű adatigénylésével kapcsolatban megállapította: alaptörvény-ellenes az, hogy ha egy közérdekből nyilvános adat minősített, akkor ezzel a nyilvánosságkorlátozással szemben nem lehet érvényesíteni a közérdekű adatok megismeréséhez való alapvető jogot a minősítés tartalmi felülvizsgálatát célzó eljárásban.

Az Ab határozatában felhívta az Országgyűlést, hogy jogalkotói feladatának május 31-éig tegyen eleget.

Menet közben minősítettek

Az atlatszo.hu a Külügyminisztérium állományába tartozók egyes adatait kérte a tárcától 2012-ben. Miután ezt a minisztérium diplomáciai és nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva megtagadta, az oknyomozó portál közérdekű adatok kiadása iránti polgári pert indított.

A Fővárosi Törvényszék az atlatszo.hu-nak adott igazat, és a kért adatok kiadására kötelezte a tárcát. A Külügyminisztérium azonban az elsőfokú döntés ellen fellebbezett, és eközben a per tárgyát képező adatokat minősítetté nyilvánította. Így másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla már elutasította a portál keresetét. Ekkor fordult az Ab-hez az oknyomozó portál és kérte: mondják ki a tábla döntésének alaptörvény-ellenességét és semmisítsék meg.

Az Ab az alkotmányjogi panaszt elutasította azzal, hogy az adatközlés megtagadásának jogszerűségéről hozott bírói döntéssel kapcsolatban a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jog sérelme nem állapítható meg, a jelenlegi szabályozás ilyen perekben a bíróságnak nem ad lehetőséget az adat minősítésének tartalmi felülvizsgálatára.

Megfelelő szabályozás

Az Ab döntése azonban kimondja: az államnak gondoskodnia kell az alapjogok érvényesüléséhez szükséges feltételekről. Ennek érdekében a jogalkotó köteles olyan szabályozást alkotni, amely a lehető legnagyobb mértékben biztosítja az alapjogok érvényesülését.

Ebben az ügyben az adatminősítés feletti érdemi kontroll nélkül a közérdekű adatok megismeréséhez való jog korlátozásának szükségessége és arányossága nem biztosítható – állapították meg.

A közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jog alapján az adatminősítés felett olyan közvetlenül kezdeményezhető érdemi kontrollt, eljárást kell biztosítani az Alkotmánybíróság szerint, amely nemcsak arra alkalmas, hogy a minősítés formai és eljárási követelményeinek megtartását ellenőrizzék, hanem arra is, hogy a minősítés tartalmi indokoltságát, megalapozottságát, a nyilvánosságkorlátozás szükségességét és arányosságát érdemben felülvizsgálják.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.