Belföld

A magánmentőknek is keresztbetenne a kormány

magánmentő (magánmentő)
magánmentő (magánmentő)

Akár sportolói karrierek is múlhatnak azon, hogy egy rendezvényen mennyire magas színvonalú az orvosi segítség.

A köztársasági elnöknek, a miniszterelnöknek, az emberi erőforrások miniszterének és az egészségügyi államtitkárnak is levelet ír az öt legnagyobb magánmentőt tömörítő szövetség – írja a Világgazdaság. Azt kifogásolják, hogy a kormány jelentősen kibővítené azoknak a rendezvényeknek a körét, ahol kizárólag az Országos Mentőszolgálat adhat egészségügyi biztosítást. Ezzel az egyik fő bevételi forrásuktól fosztanák meg a magán-mentőszolgálatokat.

A szövetség álláspontja szerint a hatályos rendelkezések kielégítőek, garantálják a sportrendezvények versenyzői és nézői számára is a biztonságos ellátást. Szerintük az Országos Mentőszolgálat preferálásával nemcsak nem garantálja a kormány a minőségi szolgáltatást, hanem annak irreális drágulását is előrevetíti.

Egy rendezvény egészségügyi biztosítása óránként átlagosan tízezer forintba kerül. A kifejezetten sportrendezvények biztosítására alakult Oxyteam például reklámszerződéseinek köszönhetően ingyenesen nyújtja szolgáltatásait a nagy sportszövetségeknek.

A mentőgépjárművek felszereltsége és a mentőszemélyzet képzettsége is fontos szempont, akár a sérült sportoló karrierje múlhat azon, mennyire szakszerű, illetve magas színvonalú az orvosi segítség. Ezért a sportszövetségek is kiállnak amellett, hogy a rendezvények egészségügyi biztosítását a jövőben is magánszolgáltatók lássák el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik