Belföld

Elindult az eddigi legnagyobb magyar segélyprogram Ukrajnába

Alapvető élelmiszerrel, higiéniás csomagokkal és téli takarókkal segíti a harcok elől elmenekült családokat Ukrajnában az Ökumenikus Segélyszervezet. A segélyprogram május végéig tart.

A nagyszabású segéléyakció keretében Ukrajna hét régiójában hétezer belső menekült kap támogatást. A segélyprogramot bemutató sajtótájékoztatón Lehel László, a Segélyszervezet elnök-igazgatója hangsúlyozta, a helyszíni tapasztalatok megerősítették, hogy a lakhelyüket elhagyó családok helyzete a legtöbb helyszínen kritikussá vált. Az őket befogadó közösségek nem képesek hosszú távon kezelni az elhúzódó katonai krízis miatt tartósan náluk ragadó nagyszámú menekültet, így a háborús helyzet eszkalálódása mellett a belső menekültek kritikus helyzete is növeli egy tömeges menekültáradat megindulásának kockázatát.

Az Ökumenikus Segélyszervezet januárban indult segélyprogramja hét régiót érint: míg Harkovba, Herszonba, Zaporizzsjába és Kijevbe már eljutottak az első segélycsomagok, az Ivano-Frankivszkba, Lvivbe, illetve Kárpátaljára tervezett szállítmányok a következő hetekben jutnak célba. A Segélyprogram során mintegy 1350 család, összesen több mint hétezer fő részesül segítségben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik