Belföld

Rogán: „Simicska mindenkire tud hátrányosat mondani”

rogán antal (rogán antal)
rogán antal (rogán antal)

A Fidesz frakcióvezetője nem hiszi, hogy személyesen lenne félnivalója Simicska Lajostól.

Rogán Antal az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorában azt állította: két kezén meg tudja számolni, hányszor beszéltek egymással életükben. Nem hiszi, hogy a vállalkozó róla tudna olyat mondani, ami számára hátrányos, bár – tette hozzá némi heherészés után – ahogy elnézte „a pénteki szóhasználatát, abból az következik, hogy mindenkire nézve tud hátrányosat mondani, legfeljebb az embernek ezt nem kell magára vennie”. Komolyra fordítva a szót, a frakcióvezető arról is beszélt, hogy szerinte pártjának sem kell tartania attól, hogy Simicska Lajos kipakol.

„Ez egy olyan dolog, amit sokféleképpen meg lehet világítani” – mondta Rogán, majd ő maga két szempontot választott. Az egyik persze a szolidaritás.

„Amíg Magyarországon a legegyszerűbb bérből és fizetésből élő embernek, a mindennapi dolgozó embernek adót kell fizetnie”, addig a tőketulajdonosoknak és médiatulajdonosoknak is adót kell fizetniük. Ennek csak a mértékéről lehet vitázni – tette hozzá. Baló György közbevetésére – hogy a médiacégek is fizetnek mindenféle adót, a reklámadó pedig egy másik ügy – Rogán elismerte, a reklámadó kulcsa jelenleg Magyarországon a legmagasabb. A kormány most az Európai Bizottsággal törekszik megállapodásra, ezért várható a módosítás. Azt a frakcióvezető nem tudta megmondani, pontosan mikorra várható a döntés.

Ezért nincs szükség Simicskára

A mostani médiaháború szerinte a Fidesz évekkel ezelőtti döntéseire vezethető vissza. „Magyarországon 2010-ig mindenki természetes dolognak tekintette, hogy a pártok környékén mozognak egyébként az üzleti élet szereplői is, mert hát egyébként a pártoknak is pénzből kell élniük”. A Fidesz viszont azt mondta, meg kell teremteni a pártok teljes anyagi függetlenségét. A frakcióvezető szerint pártja nemcsak Simicska Lajos gazdasági érdekcsoportjától, hanem minden gazdasági érdekcsoporttól független akar lenni, mert így tud a közösség, az ország számára hasznos döntést hozni.

A Fidesz egykori megmentője (ld. Bayer Zsolt) tehát azért lett kegyvesztett, mert az új pártfinanszírozási rendszer miatt a Fidesz úgy látja, elboldogul gazdasági holdudvara komolyabb segítsége nélkül is. Mint korábban megírtuk, a Fidesznél korábban a Simicska nevével fémjelzett cégbirodalmat gyanították a párt fő finanszírozójaként. Arra az interjúban nem tértek ki, hogy 2010 óta a sajtó hány új Fidesz-közeli oligarcha felemelkedéséről írt. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik