Belföld

Megtudhatjuk, bezárnánk-e vasárnap a boltokat

vasárnapi pihenőnap (vasárnapi pihenőnap)
vasárnapi pihenőnap (vasárnapi pihenőnap)

Reprezentatív felmérést készít egy civil arról, hogy valóban szeretnénk-e a megszavazott pihenőnapot.

A kormány nem kérdezte meg az embereket, hogy támogatják-e a vasárnapi zárva tartást, és semmi esélye annak, hogy március közepéig népszavazást írjanak ki. Ezért egy állampolgár úgy döntött, hogy a kérdésről reprezentatív felmérést készít a három legnagyobb közvélemény-kutatóval, melynek költségeit közösségi finanszírozással teremti elő – számol be a Világgazdaság.

„A terv az, hogy reprezentatív közvélemény-kutatási eredményeket szerzek, melyekkel szembesíteni lehet a kormányt. Abban reménykedem, hogy egyértelműen kiderül: az emberek jelentős többsége nem támogatja a vasárnapi boltbezárást” – idézi Balla Pétert, a projekt elindítóját a lap. „Ha ezt az eredményt hozza a kutatás, akkor a kormány szembesül azzal, hogy nem az emberek érdekei és kívánsága szerint cselekszik, és nem az őt meghatalmazó polgárok akaratát juttatja érvényre, ami a dolga lenne.”

Ha összegyűlik a kitűzött 1300 eurós összeg, akkor a kutatás márciusban lezajlik, és az eredmények nyilvánosak lesznek, a teljes költségelszámolással együtt. Balla kiemelte, hogy nem szeretné, hogy bármelyik párt beálljon a kezdeményezés mögé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik