Belföld

Még mindig vannak gondok a 4-es metrón

A jövő hónapban jár le az ideiglenes használatbavételi engedélye. A végleges kiadásához hat hónapot kellene hiba nélkül teljesítenie az új vonalnak, de még csak kettő jött össze – számol be a Népszabadság.

 

A pontos megállás, illetve az ajtók nyitása – ez a két dolog esetenként még mindig gondot okoz a 4-es metróvonal önműködő, de vezetők által felügyelt szerelvényeinek. A tavaly márciusban kezdődött utasforgalmi próbaüzem alatt többször is pótlóbuszokat kellett beállítani a felmerülő műszaki problémák miatt – derül ki a cikkből.

A lap üzemeltetésről származó nem hivatalos információi szerint az is előfordult, hogy megszakadt a kapcsolat az alagútban haladó szerelvény és a menetirányítás között, ugyanis a forgalmat felügyelő szoftverek időnként lefagynak.

A DBR Metró Projekt Igazgatóság tagadja ezt, mondván számottevő, „biztonságkritikus hiba” az átadás óta eltelt közel egy évben nem történt. A végleges használatbavételi engedélyt mindenesetre még nem kapta meg a vonal. Az ideiglenes engedély márciusban jár le. Azt pedig egyelőre megtippelni sem merik, mikortól közlekedhetnek valóban vezető nélkül az automata szerelvények.

Legalább hat hónap egybefüggő hibamentes működés kell ahhoz, hogy megkapja a végleges engedélyt vonal. Az órát legutóbb december elején kellett újraindítani. Ha az elmúlt két hónap jó szériája május végéig kitart, akkor nyár végére talán meglehet a végleges engedély. Ha hibáznak, akkor a féléves periódus kezdődik elölről. Ha meglesz a végleges engedély akkor a gyártó elbontja az ideiglenes vezetőfülkéket és az automata üzemmódban közlekedő vonatokat a központi és az állomási diszpécserek felügyelik majd.

De nemcsak emiatt aggódhatnak a 4-es metró kapcsán: az is kétséges, hogy a 180 milliárd forint értékű uniós támogatás megtartásához előírt utasszámot eléri-e a vonal. Az uniós pályázatban 299 ezer utast ígértek, míg a jobb közlekedési lehetőségekkel kiszolgált lakosságot 360 ezerre. Míg az átadás után 200 ezer utazót mértek naponta, a későbbi számlálások idején már alig 100-110 ezret. A BKK lassú emelkedésre számított a nyári szünet után, de frissebb adatok egyelőre még nincsenek.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik