Belföld

Halálos sebet kaphat a Fidesz a Simicska-háborúban

A kormánypárt a pénteki eseményekkel elvesztette médiahátországát, ami maradt annak nincs komoly ereje, a közszolgálati pedig csak addig áll a rendelkezésére, amíg hatalmon van – derül ki a Policy Agenda elemzéséből.

A Fidesz pénteken egyik pillanatról a másikra elveszítette politikai hátországát a médiában. Ami maradt az Echo TV, Magyar Hírlap, Demokrata és a Napi Gazdaság. Az első kettő egy üzletember kezében van, amely szintén egyfajta kiszolgáltatott helyzetet jelent. A Simicska-jelenség kapcsán éppen ezt akarja leépíteni a Fidesz vezetése. Egyértelmű, hogy ezeknek a médiumoknak nincsen olyan hatásuk, mint a Simicska-médiabirodalomnak, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a Hír TV, Magyar Nemzet és a Heti Válasz mellett ott van még a Class FM, Music FM, a Metro újság és a Lánchíd Rádió is.

A közszolgálati tv pedig csak addig áll a Fidesz rendelkezésére, amíg a párt kormányon tud maradni. Utána jelen állapot szerint marad a teljes védtelenség, az 1998 előtti helyzet.

A Policy Agenda szerint ez rövid távon súlyos stratégiai hiba, amelyet Orbán Viktornak köszönhet a Fidesz. Ugyanakkor a helyzet paradoxona, hogy ezt a hibát csak ő tudja megoldani, de ehhez pénz és idő kell. Feltehetőleg forrást hosszú távon is tud találni a párt vezetése, de nem biztos, hogy kellő ideje marad erre a következő választásig.

A Simicska-Orbán háború nyilvánvalóan több mezőben folyik egyszerre. Ezek közül a leglátványosabb a média lesz, ugyanakkor ez önmagában nem döntheti el a küzdelmet. A Fidesz vezetésének a párton belül jelenleg nincsen politikai alternatívája, és egyenlőre nem látszik, hogy Simicska Lajos képes lenne megbontani a Fidesz-frakciót, esetleg saját frakciót létrehozva.

Simicska az elemzők szerint a jelenlegi helyzetben nem legyőzendő politikai alternatívát jelentő ellenfele a miniszterelnöknek, hanem egy olyan időzített bomba, amely nemcsak a miniszterelnökre, hanem az egész Fideszre nézve is „halálos veszélyt” jelent. A Fidesz helyzetét ráadásul tovább nehezíti, hogy Simicska jobban ismeri a párt működését bárkinél, vagyis megsemmisíteni is képes azt, amit létrehozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik