Belföld

Bevándorlás: a szerb oldalon is erősítik a határőrizetet

menekultek(210x140).jpg (menekült)
menekultek(210x140).jpg (menekült)

A migránsok elleni fellépést nem német nyomásra kell szigorítani – mondta a magyar és a szerb rendőrfőnök.

Nem német nyomásra szigorítják az illegális migránsok elleni fellépést – ezt mondta közös sajtótájékoztatóján Papp Károly országos rendőrfőkapitány és Milorad Veljović, a szerb rendőrség első embere. A rendőri vezetőket idézve a Népszabadság azt írja: a határ mindkét oldalán többen fognak járőrözni. A magyar területen erőteljesen figyelik az autópályákat, személyvonatokat is.

A röszkei határátkelőhelynél tartott sajtótájékoztatón elhangzott: 2015-ben kevesebb mint másfél hónap alatt 23200 illegális határátlépő kért Magyarországon menedékjogot. Papp Károly visszautasította azt a feltételezést, hogy a magyar rendőrök segítenék a migránsokat. Milorad Veljović szerint előfordul, hogy szerb rendőrök „megtévednek”, de igyekszik ezt kiszűrni.

A koszovóiak egyébként továbbra is szerb állampolgárnak minősülnek, mivel a terület státusza vitatott. Így szerbiai mozgásukat nincs jogalap szigorítani. Számos koszovói albán egyébként legálisan vállal munkát Németországban és Ausztriában.

A szerb rendőrfőnök szerint nem a hatóság dolga azt vizsgálni, hogy mi az oka annak, hogy katasztrofális méreteket öltött a kivándorlás Koszovóból. Elmondta azonban, hogy koszovói útlevéllel vízumköteles az utazás az Európai Unióba, szerb útlevéllel viszont nem kell vízum, ám a szerb hatóságok 2009 óta csak 60 ezer útiokmányt állítottak ki koszovói lakosoknak. Így a többség azért jön a zöldhatáron át, mert nincs szerb útlevelük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik