Belföld

Leleplezték a Putyin melletti budapesti tüntetést

Szabó Albert (Szabó Albert)
Szabó Albert (Szabó Albert)

Ismert hungarista keze lehet a szervezésben. Miután szervezőtársait szembesítették ezzel, lefújták a demonstrációt.

A Vlagyimir Putyin budapesti látogatásának napjára időzített oroszbarát demonstráció szervezőinek kapcsolati hálójában ismert egykori hungarista vezérre bukkantak az Index.hu újságírói. Miután a szervezőket ezzel szembesítették, letagadták, hogy kapcsolatban állnának vele, törölték a hozzá vezető szálakat, majd lemondták a megmozdulást is.

Szabó Albert a kilencvenes években a szélsőjobboldal legharsányabb és legellentmondásosabb figurája volt. A nyolcvanas években Ausztráliába költözött, ahol úgy tudni, hogy emigráns nyilasokkal került kapcsolatba, majd 1993-ban azért tért vissza Magyarországra, hogy hungarista szervezetet hozzon létre „ausztrál emigráns körök megbízásából”. Megalapította a Világnemzeti Népuralmista Pártot, ami főleg fiatal bőrfejűekből állt és 1994. április 20-án, Hitler születésnapján egyesült a Magyar Nemzeti Arcvonallal és az Ekrem-Kemál György vezette Kommunizmus Üldözötteinek Szövetségével, Magyar Hungarista Mozgalom néven.

A pártot és a mozgalmat betiltották, majd fogyni kezdett körülötte a levegő, összekülönbözött a szélsőjobboldal többi szereplőjével, Csurka István azt is terjesztette róla, hogy zsidó származású és izraeli ügynök. Követői kihátráltak mögüle, végül 1999-ben visszament Ausztráliába.

Az Index kiderítette: a február 17-i budapesti, Oroszország melletti tüntetés szervezéséhez Szabó Albertnek lehet köze. Felidézik, hogy az orosz-ukrán konfliktus tavaly márciusi véres fordulata után beindult az információs hadviselés: sorra jelentek meg olyan nem orosz nyelvű weboldalak és Facebook-oldalak, melyeket Oroszország azzal a céllal hozott létre, hogy propagandát terjesszenek. Ezeket az oldalakat szakértők szerint az orosz hírszerzés koordinálja, legnagyobb részük anonim, szerzőiről semmit nem lehet tudni.

Azt viszont lehet tudni, hogy Szabó egyik Facebook-oldala is a propagandagépezet része lett, emellett az oroszbarát tüntetés legaktívabb propagálójává vált. Az eseményt hivatalosan az Orientalista.hu és a Kiállunk Oroszországért Facebook-csoport szervezi, előbbit Kassabb Adonis, a Jobbik korábbi ferencvárosi elnöke jegyzi, az utóbbi oldalnál viszont nem lehet tudni, hogy kik gondozzák. A szálak viszont Szabó Alberthez vezettek.

A tüntetéshez csatlakozó Szabad Nemzet Egyesületet képviselő Elszaszer T. Csörsz az Indexnek tagadta, hogy kapcsolatban állnának Szabóval, Kassabb Adonis pedig tagadta, hogy az Orientalista lenne a tüntetés szervezője. Azt nem árulta el egyikük sem, hogy kik a valódi szervezők, Kassabb annyit mondott, hogy egy magánszemély, amikor pedig megkérdezték tőle, hogy mi az az érték, amit leginkább rokonszenvesnek találnak Oroszországban, azt felelte, hogy „a földgáz például fontos érték”.

Miután Elszaszerrel beszélt az Index, az interneten igyekeztek eltüntetni a Szabó Alberthez vezető nyomokat, egy nappal később pedig úgy döntöttek, hogy az egész megmozdulást lefújják, azzal indokolva, hogy „ellenérdekelt szereplők a magyar-orosz kapcsolattartás fontos napját rossz színben készülnek feltüntetni, esetenként együttműködve szélsőséges elemekkel”.

Nemrég Szabó egykori harcostársa, a Magyar Nemzeti Arcvonalat vezető Györkös István is orosz vonalon tűnt fel: előbb az oroszbarát, Thürmer Gyula vezette Munkáspárthoz kezdett közeledni, amit a hungarista és kommunistaellenes tagok nem néztek jó szemmel. A szervezet szétszakadt és két külön „hírportálja” lett, a Jövőnk.info a hungarista tagoknál maradt, Györkösék pedig létrehozták a Hídfő.netet, ami ma már bizonyosan az orosz hírszerzés magyar nyelvű kommunikációs csatornájaként működik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik