Belföld

A jogvédők fellépnének a cigányozó jobbikos ellen

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) vizsgálja, milyen jogi lépések lehetégesek a cigányok kivégzéséről posztoló Kötél János ellen, akit Mezőtúron önkormányzati képviselőnek választottak.

Mint hírt adtunk róla, egy korábbi Facebook-bejegyzésében a helyi politikus cigányok kivégzéséről és politikusok felakasztásáról írt. Erre reagálva Muhi Erika, a NEKI igazgatója az ATV Start című adásában elmondta, bár a gyűlöletbeszéd elleni fellépés ma már a Polgári törvénykönyv alapján is lehetséges, a jogi lehetőségek továbbra is meglehetősen korlátozottak. A Kötél elleni eljárást ráadásul az is megnehezíti, hogy évekkel ezelőtti bejegyzésekről van szó.

Muhi szerint a társadalomban évszázadok óta nagyon mélyen élő sztereotípiákkal magyarázható a „szélsőséges, idegengyűlölő” politikai erők társadalmi támogatottsága. Hiába próbálja a Jobbik azt kommunikálni, hogy ők nem egy rasszista, cigánygyűlölő párt, mert a jelöltjeik megnyilvánulásai ennek éppen az ellenkezőjét igazolják – tette hozzá a jogvédő szervezet vezetője.

Megnyilvánulásáért feljelentést tesz Kötél János ellen a Párbeszéd Magyarországért, ezt az ellenzéki párt a nap folyamán jelentette be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik