Belföld

Százmilliós megbízásokat kapnak fideszesekhez kötődő ügyvédi irodák

Trócsányi László (Trócsányi László)
Trócsányi László (Trócsányi László)

Trócsányi László igazságügy-miniszter és Tuzson Bence frakciószóvivő érdekeltségei is vastagon részesültek a köz pénzéből. Ellenzékben még zavarták a Fideszt a hasonló ügyek.

Sem erkölcsileg, sem etikailag nem tartja kifogásolhatónak az igazságügyi minisztérium azt, hogy a tárcavezető ügyvédi irodája állami megbízásokat kapott. A Fidesz szerint sem aggályos az, hogy a frakciószóvivő, Tuzson Bence volt ügyvédi irodája is állami megrendelésekhez jutott. Pedig ellenzékben a Fidesz még korrupciós ügynek nevezte a Medgyessy-kormány hasonló ügyét – idézte fel az RTL Klub. Kiss Elemér kancelláriaminiszter akkor le is mondott a posztjáról.

A Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda egyik alapítója, Nagy Péter képviselte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot abban a perben, ami arra vonatkozott, hogy eltitkolhatja-e a kormány a paksi atomerőmű-bővítés hatástanulmányait és szerződéseit. A másik alapító, Trócsányi László jelenleg igazságügy-miniszter. Az irodának most is tulajdonosa.

Az RTL híradója napok óta próbálja megtudni, hogy mekkora összeget kap Trócsányi ügyvédi irodája, de sem a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, sem a Miniszterelnökség nem árulta el. Az viszont kiderült, hogy egy másik perben az állam képviseletéért 241 millió forintos keretösszegre szerződtek a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Irodával.

Az Igazságügyi Minisztérium szerint mivel Trócsányi szünetelteti az ügyvédi tevékenységét, ezért szerintük sem összeférhetetlenségről, sem etikai kérdésről nincs és nem is lehet szó.

A Fidesz szerint sem aggályos, hogy frakciószóvivőjük, Tuzson Bence volt ügyvédi irodája szerződésben áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal. A párt sajtóirodája szerint Tuzson kilépett az ügyvédi irodából és eladta tulajdoni részét, ezért nincs rálátása az ügyvédi iroda szerződéseire.

Ellenzéki politikusként az ifjú Szijjártó Péter 2003-ban még megkérdezte az akkor kormányon lévő MSZP-t, hogy összeegyeztethetőnek és etikusnak tartják-e, hogy a MALÉV a Forgács és Kiss Ügyvédi Irodával szerződött, melynek egyik korábbi tulajdonosa Kiss Elemér kancelláriaminiszter volt. Kiss Elemér lemondott posztjáról. Pokorni Zoltán ezt akkor korrupciós ügynek nevezte és követelte, hogy minden hasonló szerződést hozzanak nyilvánosságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik