Belföld

Kósa Lajosnak félmilliós sérelemdíjat kell fizetnie

A politikus egy nyilvános eseményen bolondnak nevezett egy helyi lakost, aki panaszával bírósághoz fordult. Bár keresetének csak részben adtak helyt, Kósának fizetnie kell.

A Debreceni Törvényszék február 4-ei döntése alapján 15 napon belül 500 ezer forint sérelemdíjat kell fizetnie Kósa Lajosnak mint alperesnek, a felperesnek ugyanakkor Kósa Lajos 200 ezer forintos perköltségét kell állnia (mivel csak részben adott helyt a bíró a keresetnek) – írja a vagy.hu.

Újvárossy Csaba azért fordult bírósághoz, mert Kósa Orbán Viktor 2014. áprilisi látogatása alkalmával, még Debrecen polgármestereként negatív jelzővel illette. A férfi a miniszterelnök közelébe akart férkőzni, azonban csak ennyit mondott: „Orbán úr, Orbán úr, ne haragudjon…” A portál szerint azonban a megszólítás nem folytatódott, Kósa Lajos ugyanis  azt mondta: „Helyi bolond, akit valójában kezelni kellene…, 15 éve járja az elsőt az egyetemen.”

A felperes keresetében a bíróságot arra kérte, hogy 4 millió forint sérelemdíj megfizetésére kötelezze Kósa Lajost, mivel megsértette becsületét és jó hírnevét. A Debreceni Ítélőtábla döntése szerint Kósa személyiségi jogsértést valósított meg, megsértette a felperes becsületét, mivel őt bolondnak nevezte, illetve valótlan tényállításával – 15 éve járja az elsőt az egyetemen – személyiségi jogsértést követett el. A felperes ugyanis 2007-ben kezdte és 2014-ben sikeres záróvizsgával zárta tanulmányait a Debreceni Egyetemen – írja a vagy.hu.

Mahunka Péter bíró indoklásában szerint Kósa Lajos a sérelmezett mondat megtételekor Debrecen polgármestereként szavait Magyarország miniszterelnökéhez intézve tréfa tárgyává tett egy általa sérültnek gondolt személyt, ez a magatartás pedig sérelemdíjjal sújtandó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik