Belföld

Erste-tulajdonrész: az ellenzék kételkedik

Az ellenzéki pártok fenntartásokkal kezelik Orbán Viktor mai bejelentését, miszerint a magyar állam tulajdonrészt vásárolt az Erste Bankban.

Az MSZP hétfői közleményében úgy fogalmaz: a “korrupt Orbán-kormány akciója” akár százmilliárdokba is kerülhet és kérdésesnek tartja, ki jár jól az üzlettel.
A párt szerint a magyar gazdaság és társadalom jelenlegi állapotában a bankvásárlás elfogadhatatlan, ezt a pénzt az emberek mindennapi életének megkönnyítésére és a tőkehiányban szenvedő magyar vállalkozások megsegítésére kellene fordítani.

Bodnár Zoltán, a Magyar Liberális Párt gazdaságpolitikai főtanácsadója az MTI-vel azt közölte: nincs ésszerű magyarázat az Erste-részesedés megvásárlására. Úgy látja: bármennyi is lesz a fizetendő ár, az csak az államadósság növelésével lesz kifizethető, amely további terheket ró az adófizetőkre. Hozzátette: óriási szakmai tévedés azt gondolni, hogy a többségi magyar tulajdonú bankszektor Magyarország érdeke lenne

LMP: hazai szereplőket, ne államosítást

Az LMP szerint csak a pontos ár ismeretében lehet majd eldönteni, hogy előnyös üzletet kötött-e az állam az Erste Bank tizenöt százalékának felvásárlásával. Schmuck Erzsébet, a párt országgyűlési képviselője közleményében úgy fogalmaz: fennáll a veszélye annak, hogy az MKB és a Budapest Bank után a kormány újfent a valós értéke feletti összeget fizet majd az adófizetők pénzéből a tulajdonrészért.

Az LMP támogatandó célnak tartaná a hazai tulajdonú szereplők súlyának növelését a bankszektorban, de ez nem jelenthet egyet a mindenre kiterjedő államosítással. Az eddigi tapasztalatok alapján ugyanis a Fidesz ilyen irányú törekvéseinek célja nem a pénzügyi biztonság megteremtése, hanem a kormány hatalmának és zsarolási potenciáljának kiterjesztése. A párt szerint olyan gazdaságpolitikára lenne szükség, ami a külföldi mamutvállalatok helyett a hazai kkv-szektort támogatja.

Ahogyan korábban megírtuk: Orbán Viktor hétfőn jelentette be, hogy a magyar állam és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) tulajdonrészt szerez az Erste Bank Hungary Zrt.-ben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik