Belföld

Tomboló szél hozza a hidegfrontot

hófúvás (hófúvás)
hófúvás (hófúvás)

12 megyében van első vagy másodfokú figyelmeztetés az időjárási kellemetlenségek miatt. Holnap nagy hóra és még hidegebbre kell készülni.

Vasárnap

Reggel viharossá fokozódó széllel hidegfront érkezik. A Dunántúlon és a Duna-Tisza köze nyugati részén a legerősebb széllökések várhatóan elérik a 65-85 km/h-t, de az Alföldön és északkeleten is 60 km/h-t meghaladó lökésekre lehet számítani. Késő estére valamelyest csendesedik majd a szél.

Napközben hózáporok kialakulása várható, az Alföld délkeleti részén pár cm, lokálisan esetleg 5 cm-t meghaladó friss hó is hullhat. Zivatartevékenység sem kizárt.

A havas területeken, kiemelten a friss hóval borított dél-dunántúli tájakon, illetve a Bakony térségében vasárnap hófúvás várható. Egyes útszakaszokon magas hótorlaszokat is emelhet a viharos szél. Öt dél-dunántúli megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben, hét másikban elsőfokú. 

Hétfő

Északnyugat felől egyre több helyen beborul az ég. Néhány órás napsütés elsősorban a Tiszántúlon lehet, ott csapadék sem valószínű. A Duna-Tisza közén helyenként, a Dunántúlon azonban sokfelé várható havazás, errefelé néhol 10 cm-t meghaladó friss hó is hullhat. Az északnyugati szél a vasárnapihoz képest jelentősen mérséklődik, ugyanakkor az élénk légmozgás a Bakony környékén hordhatja a havat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -9 és -2 fok között alakul, de egyes vastag hóval borított, éjjel még derült helyen ennél hidegebb is lehet. napközben -3, +2 fok valószínű.

Kedd

Vékonyodik a felhőzet az ország felett, de továbbra is jellemzően erősen felhős, vagy borult időre számíthatunk. A Dunántúlon már kevesebb helyen várható havazás, a Dunántúl nyugati részén havas eső, eső is előfordulhat, az esti órákban kis területen átmeneti ónos eső sem zárható ki. A keleti országrészben ugyanakkor hétfőihez képest kissé nagyobb területen fordulhat elő hószállingózás vagy gyenge havazás. Az északnyugati, nyugati szél az Észak-Dunántúlon többfelé élénk lesz, másutt mérsékeltebb légmozgás várható.

Éjjel -8, 0 fok várható, délután -2 és +4 fok között alakul majd a hőmérséklet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik