Belföld

Tarolt a cigányok megöléséről író jobbikos

Kötél János (Kötél János)
Kötél János (Kötél János)

A nógrádi Alsótoldon és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gulácson tartottak időközi polgármester-választást vasárnap. Mezőtúron képviselőt választottak: a cigányok kivégzéséről posztolgató jobbikos került be a testületbe.

Független polgármesterek

Alsótoldon a két független jelölt közül Sándor Szandra Évát választották meg polgármesternek – tájékoztatta a község jegyzője az MTI-t. Molnárné Kontra Bernadett elmondta: Sándor Szandra Éva 119, míg Klátyik András 91 voksot kapott. A 238 választásra jogosult alsótoldi közül 211-en elmentek szavazni, egy voks volt érvénytelen – tette hozzá. A Nógrád megyei faluban azért kellett időközi választást tartani, mert október 12-én szavazategyenlőség alakult ki a két polgármesterjelölt között, akkor mindketten 91-91 szavazatot kaptak. Klátyik András 1990-től irányította a települést.

Gulácson a független Ujvári Judit nyert a polgármester-választáson – tájékoztatta a beregi község jegyzője az MTI-t. Vassné Szűcs Róza elmondta, a voksolást a tavaly október 12-én megválasztott korábbi polgármester, a független Ujvári Sándor halála miatt kellett megtartani. A 769 választársa jogosultból 498-an járultak az urnához, ez 64,7 százalékos részvételi arányt jelent – tette hozzá a jegyző.

Az elhunyt polgármester felesége, a függetlenként induló Ujvári Judit 286 voksot szerzett, míg kihívója, a Gulácsot korábban vezető, szintén független Vass Albert János 208 szavazatot gyűjtött, négy szavazat érvénytelen volt – ismertette Vassné Szűcs Róza.

Durva posztok a jobbikos jelölt Facebookján

Technikailag nem volt túl nagy tétje a Mezőtúron rendezendő vasárnapi időközi választásnak – a fideszes polgármester mellett hét fideszes tag van a Jász-Nagykun-Szolnok megyei település képviselőtestületében, mellettük egy-egy jobbikos, MSZP-s és független. Az egyik mandátumért viszont szavazategyenlőség alakult ki a fideszes és a jobbikos jelölt között, ezért kellett új választást kiírni.

A Jobbik jelöltje Kötél János, akiről a héten az Index írta meg, Facebook-oldalán posztjaiban és kommentjeiben rendszeresen fantáziál arról, hogy lelőné, felakasztaná, kivégezné a számára nem szimpatikus embereket.

A jobbikos jelölt 246 szavazatot (55 százalékot) szerzett, a fideszes ellenfele 166 voksot (37 százalék) gyűjtött be – értesült a hvg.hu.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik