Belföld

Támad a belvíz az Alföldön

Gemeskut(210x140).jpg (gémeskút)
Gemeskut(210x140).jpg (gémeskút)

Néhány száz hektárral, 47 150 hektárra emelkedett a belvízzel elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén – tájékoztatta Kádár Mihály, védelemvezető-helyettes szombaton az MTI-t.

A vízzel borított területből 26 600 hektár vetés és szántó. A nyolc belvízvédelmi szakaszon 71 szivattyútelep üzemel, az egy nap alatt a főgyűjtőkbe átemelt víz mennyisége mintegy 3,2 millió köbméter volt – írta az MTI.

A védekezésben 317-en vesznek részt, folyamatosan ellenőrzik a védműveket, eltávolítják az uszadékot a csatornákból, a Dongéri főcsatornán géppel is tisztítják a medret. Gátér és Kiskunfélegyháza térségének belvízmentesítését pedig a Csukáséri főcsatornához telepített mobil szivattyúkkal is segítik.

Az elöntések nagysága a talaj telítettsége miatt – a szivattyúzások ellenére is – várhatóan csak lassan fog csökkenni, mivel a téli időszakban sem a párolgás, sem a növényzet nem segíti a belvizes helyzet javulását. Az igazgatósághoz érkezett adatok szerint tíz településen másod-, hat településen elsőfokú belvízvédelmi készültség van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik