Belföld

Narancsriasztást adtak ki – jégpáncél, vihar, hófúvás

onos-eso-fagy-jegpancel(960x640).jpg (ónos eső, fagy, jégpáncél, erdő, természet, katasztrófa, )
onos-eso-fagy-jegpancel(960x640).jpg (ónos eső, fagy, jégpáncél, erdő, természet, katasztrófa, )

Másodfokú riasztást léptetett érvénybe a meteorológia szolgálat péntek hajnalban a déli országrészben ónos eső miatt. Péntekre pedig több megyében narancs- és citromsárga figyelmeztetés van érvényben az ónos eső mellett a hófúvás és a havazás miatt is.

Pénteken a havazás határa egyre inkább kiterjed a Dél-Dunántúlon, további friss hóréteget eredményezve Addig viszont több helyen lehet még esőre és havas esőre is számítani. Főként Somogy keleti-északkeleti részén, Baranya és Tolna megyében eshet napközben eső, havas eső, ahol csak az esti órákban valószínű, hogy a csakadék halmazállapota átvált hóba. A Mura és a Dráva mentén akár 10 cm feletti friss hó (vizes, tapadó hó) is hullhat. Péntek hajnalban Pécs-Szolnok tengelyben néhol valószínű átmeneti ónos eső – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzéséből.

A gyakran erős 50-60 km/h-s szél Vas megyében, Zalában és Somogy Zalával határos részén okozhat hófúvást. A Dél-Dunántúl többi részén gyenge hófúvás csak estétől valószínű, miután a az esőből havazásra vált a csapadék.
Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megyében a már meglévő havat hordhatja pénteken az erős vagy viharos szél. Pénteken az ország keleti felén nagy területen várhatók viharos (70 km/h) lökések.

Napközben az ország északi, északkeleti negyedén hosszabb-rövidebb időre kisüthet a nap, délebbre ugyanakkor erősen felhős vagy borult marad az ég. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +4 fok között alakul, de délkeleten 6, 7 fok is lehet. Késő estére -3 és +2 fok közé hűl le a levegő.

Szombaton délen eleinte még erősen felhős lesz az ég, és kora délelőttig ott még kisebb havazásra is számíthatunk, majd megszűnik a csapadék, és csökken a felhőzet. Északon jellemzően derűs lesz az időjárás. Az északkeleti szél helyenként megélénkülhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -8 fok között, a havas, kevésbé felhős északi tájakon -10 fok körül várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul.

Vasárnap felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel, és elszórtan hózáporral. Az északnyugati szél megerősödik, többfelé viharossá is fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és -10 fok között, a legmagasabb nappali hőmérséklet jellemzően 2 és 5 fok között várható.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik