Belföld

A kormány növelné a közszférába vetett bizalmat

Ha egy közigazgatásban dolgozó ellen közvádas büntetőeljárás indul, arról a munkáltatónak, vagyis az adott közigazgatási szervnek tudnia kell.

Az Igazságügyi Minisztérium pénteki közleménye szerint Trócsányi László igazságügyi és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter előterjesztése alapján a kormány csütörtöki ülésén elfogadta az egyes jogállási tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatot.

A közleménye szerint a törvénymódosítással egyértelművé válik, hogy a közigazgatási szerv munkáltatóként az alkalmazottaival szemben közvádra üldözendő bűntett miatt indult büntetőeljárásról – amennyiben a foglalkoztatottal a megalapozott gyanút közölték – azonnal tudomást kell, hogy szerezzen.

A szaktárca jelezte: a bejelentési kötelezettség már most levezethető a jelenlegi szolgálati jogviszonyt rendező szabályozásokból, a módosítással ugyanakkor egyértelművé válik e kötelezettség tartalma, valamint a nem teljesítéséhez szankciót is kapcsol a jogalkotó.

Indokolásként a tárca közleményében az áll, hogy a kormány kiemelt célkitűzése a közszférába vetett bizalom növelése, ennek érdekében kiemelt figyelmet fordít foglalkoztatottjai feddhetetlenségére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik