Belföld

Törököt fogtak Orbánék az RTL-lel

hvg-rtl (hvg-rtl)
hvg-rtl (hvg-rtl)

Nem hitték, hogy egy ekkora cégnek fájni fog néhány milliárd forint kiesés. Tévedtek.

Olyan politikai és diplomáciai nyomás alá került a magyar miniszterelnök az RTL Klub anyacégének lobbitevékenysége miatt, hogy kénytelen volt beadni a derekát: engednie kellett a reklámadóból, hogy megfeleljen a német befektetők és Angela Merkel elvárásainak – írja csütörtöki számában a HVG. A hetilap szerint a nemzetközi porondon elszigetelődő Orbán Viktornak kulcsfontosságú volt, hogy az ide látogató német kancellár elégedett legyen, márpedig Berlinből határozottan megüzenték előre, hogy rendezni kell a német cégekkel fennálló vitákat.

A HVG úgy tudja: tanácsadóik előre figyelmeztették Lázárékat, hogy az RTL Group keze mindenhova elér, ennek ellenére álltak bele a háborúba. „Nem hittük, hogy egy 1700 milliárd forintnyi bevételű európai cégnek fájni fog néhány milliárd. Tévedtünk” – mondta a hetilapnak a tárgyalásokra rálátó forrása. Akkor vált világossá, hogy nem lesz könnyű menet, amikor az RTL-csoport a magyar különadóra hivatkozva rontotta növekedési kilátásait.

Az RTL már idén kevesebbet fizethet, úgy tudni, 5-6 százalékra csökkentik a reklámadót a jelenlegi 50-ről, a kiegyezés részeként pedig az előfizetéses szolgáltatóktól is kérhet majd a csatorna terjesztési díjat. Orbán azonban azt is világossá tette, hogy továbbra is változatlan bevételre számít a reklámadóból, amiből az következik, hogy a többi médiacég közt osztják el a terhet.

Az RTL belső viszonyait ismerő források szerint nem a kormánnyal kötött alku része, hogy megrendült a magyar RTL-vezér, Dirk Gerkens pozíciója. A reklámadónak ugyanis még híre sem volt, amikor az RTL 27 milliárd forintért felvásárolta Rákosi Tamás hét kábeltévé-csatornáját, csakhogy a reklámpiac zsugorodása miatt az üzlet nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik