Belföld

Nem akarnak nálunk maradni a koszovóiak

menekultek(210x140).jpg (menekült)
menekultek(210x140).jpg (menekült)

Ennek ellenére nem tehetjük meg azt sem, hogy továbbengedjük őket. A bevándorlás kérdésének felszínen tartásával azonban népszerűségre is szert akar tenni a kormánypárt.

Modernkori népvándorlás útjába esik Magyarország – írja a VS.hu. A nyugat felé tartó koszovóiak tömegei nem akarnak nálunk letelepedni, de miénk a határőrizet hálátlan szerepe. A menekültügy politikai téma lett, a Fidesz az egyik „legfontosabb” témává tette a „megélhetési bevándorlást”. Rogán Antal frakcióvezető még parlamenti vitanapot is kezdeményezett és a kormánypárt kihelyezett frakcióülésén is ez a központi téma. A probléma részben valós, de a Fidesz azt is felmérhette, hogy a magyarok nem szeretik az idegeneket, a bevándorlás-ellenesség népszerűséget hozhat.

Hétfőn egyetlen nap alatt 330 koszovói menekültet szállítottak le a magyar rendőrök a Münchenbe tartó nemzetközi vonatokról Győrben és a Keleti pályaudvaron. A rendőrség és a bevándorlási hivatal szerint is ez volt eddig a legnagyobb volumenű hasonló esemény. Az elmúlt két évben jelentősen megugrott a Magyarországon menedéket kérők száma is, 2012-ben kétezren, 2013-ban 19 ezren, tavaly pedig 43 ezren adtak be kérelmet, felük koszovói állampolgár. Koszovót azonban „biztonságos származási országként” tartják nyilván a hatóságok, vagyis nem üldöztetés miatt menekülnek az emberek, hanem azért, mert óriási a munkanélküliség, borzasztóan alacsonyak a fizetések, miközben az egész gazdaságot és politikát megfojtja a korrupció. Aki tud, kivándorol.

Koszovóban ráadásul az a pletyka terjed, hogy Franciaországban levették a balkáni országot a biztonságos államok listájáról, így ott könnyen lehet menedékjogot kapni. A Magyarország déli határán átvezető nyugat-balkáni migrációs útvonalon decemberben rekordmennyiségű, 12 ezer illegális határátlépést jelentettek, koszovóiak és afgánok egyaránt nagy számban érkeztek.

A magyar kormánypárti politikusok úgy beszélnek a problémáról, mintha Magyarországra irányulna a „megélhetési bevándorlás”, de a koszovóiaknak eszük ágában sincs nálunk maradni, a legtöbben Németországba akarnak eljutni, ahol jelentős koszovói-albán közösség fogadja őket. A bevált gyakorlat az, hogy menedékjogot kérnek Magyarországon, az eljárás ideje alatt pedig lelépnek a menekülttáborból.

Magyarország azonban nem teheti meg, hogy átengedi a koszovóiakat, hadd menjenek tovább Németországba, mert a schengeni szabályok értelmében a külső határokkal rendelkező államok felelősek azért, hogy csak olyanok utazhassanak be, akik teljesítik a feltételeket, mivel a többi tagállam nem végez határellenőrzést.

Igazi megoldást az jelentene, ha az EU segíteni tudna Koszovónak abban, hogy fejlődjön a gazdaság és ne akarjon mindenki eljönni onnan – írja a VS.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik