Belföld

Kettős hibát követ-e el Orbán?

angela merkel és orbán viktor (angela merkel, orbán viktor)
angela merkel és orbán viktor (angela merkel, orbán viktor)

G. Fodor Gábor és Török Gábor abban egyetért, hogy egy már megvolt. A hónap kérdése: mennyire bölcs a kormányfő, illetve mi számít bölcsességnek?

A Heti Válasz állandó elemzői szerint hiba volt Orbán Viktortól, hogy hétfőn újra kiállt az illiberalizmus mellett. Még nagyobb azonban a tétje a Putyin-látogatásnak, hiszen mindketten egyetértettek abban, hogy Angela Merkel is az orosz államfő miatt jött. Török Gábor szerint nagyon nem lesz mindegy, hogy akkor mit mond majd a kormányfő. Ha valamitől tartani kell, akkor az az Orbán-Putyin találkozó. „Ott derülhetnek ki fontos dolgok a magyar kormány helyzetéről és Orbán céljairól.”

A két elemző abban is egyetért az interjúban, hogy nagy kérdés, megszavazzuk-e a Moszkva elleni szankciók folytatását. Mindketten bíznak a magyar kormány bölcsességében, ami Török szerint egyértelműen csak a szankciók megszavazása lehet. „Az bölcs dolog lenne?” – kérdez erre vissza G. Fodor, aki ugyanakkor később elismeri, hogy abból csak kellene következnie valaminek, hogy Németország Magyarország legfontosabb szövetségese.

A teljes vita a február 5-i Heti Válaszban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik