Belföld

Kész Zoltán a veszprémi költségvetést követeli

Kész Zoltán (Kész Zoltán)
Kész Zoltán (Kész Zoltán)

Még a február 22-ei időközi választásokig meg kellene ismerni a város pénzügyi helyzetét, mert az baloldali ellenzék jelöltje szerint a fideszes vezetés eltitkolja az adók magas, valamint a szociális kiadások alacsony szintjét.

Ne titkolja el Veszprém 2015-ös költségvetését a város vezetése! – szólította fel Porga Gyula (Fidesz-KDNP) polgármestert Kész Zoltán független országgyűlési képviselőjelölt csütörtökön Veszprémben.

Csak későbbre terveznek közgyűlést

Az államháztartási törvény alapján a helyi önkormányzatok költségvetését a polgármesternek a központi költségvetésről szóló törvény hatályba lépését követő negyvenötödik napig kell a képviselő-testületnek benyújtania. Közölte, ez a határidő jövő héten lejár, de az önkormányzat munkaterve alapján a költségvetésről csak a február 26-i közgyűlésen tárgyalnak.

Kész Zoltán szerint rendkívüli közgyűlést és bizottsági üléseket kellene tartani még a február 22-i időközi választás előtt.

Azt mondta, “a veszprémieknek okuk van feltételezni, hogy a mulasztásos törvénysértést azért vállalja be a polgármester, hogy ne derüljön ki, hogy a tavaly őszi önkormányzati kampányban valótlant állítottak, amikor adócsökkentést ígértek a választóknak”. Szerinte Veszprémben országosan a negyedik legmagasabb az egy főre jutó, ingatlanok után fizetendő adó, és magánszemélyekre is kivetnek kommunális adót, az adókedvezmények esetében viszont a sereghajtók közt van a város.

Navracsics távozása miatt lesz választás

Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét november 1-jével uniós biztossá nevezték ki, így – mivel az uniós biztosi és a parlamenti képviselői mandátum összeférhetetlen – október 30-ai hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról.

Az időközi voksolás – melyre a választási bizottság 12 jelöltet vett nyilvántartásba – 25 település választópolgárait érinti: szavazhatnak Bakonynána, Bánd, Csehbánya, Csetény, Dudar, Eplény, Hajmáskér, Hárskút, Herend, Jásd, Királyszentistván, Kislőd, Lókút, Márkó, Nemesvámos, Olaszfalu, Öskü, Sóly, Szápár, Szentgál, Tés, Úrkút, Városlőd,Veszprém és Vilonya választói.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik