Belföld

Hibajavítást vár az új törvénytől az orvosi kamara

Az alapellátás pontosabb definícióját és a praxistörvény javítását szeretné elérni a Magyar Orvosi Kamara a készülő ellátási törvénytől – mondta Éger István, a kamara elnöke a Magyar Hírlapnak.

Legkorábban tavasszal kerülhet a kormány elé az új alapellátási törvény tervezete, amelyben Éger István szerint mindenekelőtt pontosan definiálni kellene, milyen ellátások tartoznak az alapellátási körbe, valamint ki kell javítani a 2000. évi praxistörvény hibáit – derül ki a Magyar Hírlap cikkéből.

Az elnök kifejtette, a dokumentumban pontosan definiálni kellene, hogy mi a kompetenciája a védőnői, fogászati és iskolaorvosi hálózatnak, illetve a sürgősségi és az ügyeleti ellátóknak.

A háziorvosi praxisnál fontos lenne elérni, hogy ne lehessen legfeljebb hat-tizenkét hónap alatt úgy kiforgatni az orvost a praxisából, ahogyan az jelenleg lehetséges.

Éger István szerint a megfelelő finanszírozási struktúrát is rögzíteni kellene a törvényben. „Ennél a pontnál pedig felmerül a régóta sérelmezett iparűzésiadó-fizetés problémája”, nonszensz, hogy a közellátást végző háziorvosi vállalkozások helyi adót és két kamarai tagdíjat is fizetnek – tette hozzá.

A területi ellátási kötelezettséggel nem rendelkező praxisok problémáját szerinte a területi ellátásba való integrációval lehetne megoldani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik