Belföld

Orbán követői az EU új fenegyerekei

Alekszisz Ciprasz (Alekszisz Ciprasz)
Alekszisz Ciprasz (Alekszisz Ciprasz)

Az új görög radikális baloldali kormány első lépéseivel szinte utánozta a második Orbán-kabinet 2010-ben megkezdett politikáját – írja csütörtökön megjelenő számában a Heti Válasz.

A hetilap előzetese szerint az egyik fenegyerek, Alekszisz Ciprasz. Athén ugyanis szembemegy a Brüsszel által diktált hitel-visszafizetési feltételekkel, a megszorítás politikájával. A másik – hasonló célokkal – Pablo Iglesias, a spanyol Podemos vezetője, a kormányzó konzervatívok vetélytársa. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija szerint a hideglelés jött Brüsszelre a január végi görögországi parlamenti választások másnapján.

Alekszisz Ciprasz, a Sziriza elnöke, az új kormányfő első diplomáciai lépéseként az orosz nagykövetet fogadta, míg a görög gazdaság talpon maradását 240 milliárd euró hitellel segítő „trojka” athéni képviselőinek sorba kellett állniuk, hogy elé járulhassanak. Ciprasz azt is bejelentette, hogy Athén nem támogat újabb szankciókat bevezetni Oroszország ellen. Tavaly az EU-országok állam- és kormányfőinek tanácskozásán Orbán Viktor magyar miniszterelnök is világossá tette, hogy hazánknak sem érdeke a Moszkva elleni embargó, mert a magyar gazdaságot tavaly emiatt 10 milliárd forintos kár érte – emlékeztet a Heti Válasz előzetese.

Görögország nem szétzúzni, hanem helyrehozni szeretné az Európai Unió kereteit, mert úgy véli, azokon belül meg lehet találni a válaszokat a nyitott kérdésekre. Ezt már szerdán Brüsszelben mondta a görög miniszterelnök. A baloldali radikális Sziriza vezetője közölte: bízik abban, hogy kormánya jó úton, jó irányba halad, és sikerül a véleménykülönbségekre közösen, életképes és mindenkinek elfogadható megoldást találni. Orbán Viktorhoz hasonlóan Ciprasz is arról beszélt, hogy tiszteletben fogják tartani a népszuverenitást, a felhatalmazást, amelyet a választóktól kaptak, és az Európai Unió szabályait egyaránt.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik