Belföld

Megállt a Fidesz népszerűségének zuhanása

fidesz (fidesz)
fidesz (fidesz)

Többen támogatják a kormányt, mint tavaly decemberben – derül ki a Századvég felméréséből. Az értékelésben kitérnek arra, hogy a Fidesz egyszázalékos „erősödése” viszont elhanyagolható, inkább stabilizálódásként lehet értelmezni.

A Fidesz a 2014-es országgyűlési választásokat hozzávetőleg 2,3 millió leadott szavazattal nyerte meg. A januári adatok azt mutatják, hogy a teljes népességen belül a Fidesz támogatottsága 30 százalék, ami azt jelenti, hogy a szavazókorú népességből hozzávetőleg 2,4 millió választópolgár szimpatizál a kormányzópárttal. Ez az érték akkora, mint a Fideszt sorrendben követő három párt támogatottsága együttvéve. Feltételezve, hogy egy most vasárnapi választáson az összes baloldali párt közös listán indulna, még így is csak a Fidesz támogatottságának kétharmadát érnék el.

Forrás: Századvég

A felmérés szerint a biztos szavazó pártválasztóknál a Fidesz fölénye még egyértelműbb. A biztos szavazó pártválasztók csaknem fele a nagyobbik kormánypártra szavazna. A Jobbik változatlanul második, két százalékos pozitív elmozdulást könyvelve el az elmúlt egy hónapban. A baloldali pártok csak a Jobbikkal együtt lennének képesek megelőzni a kormányzópártot.

A december és január hónaphoz képest a pártok támogatottságában nincs szignifikáns elmozdulás. A Fidesz egy százalékos „erősödése” elhanyagolható, úgy kell értelmezni, hogy a párt támogatottsága stabilizálódott. Ugyan ez figyelhető meg az ellenzéki pártok esetében – írják.

Hasonló eredményre jutott a Nézőpont

 Az intézet által szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a kormánypártokat decemberhez hasonlóan változatlanul a teljes népesség 26 százaléka támogatja. Az MSZP teljes népesség körében mért támogatottsága (a decemberi 7 százalék után) jelenleg 10 százalékos, a Demokratikus Koalíció támogatottsága e körben 5, az Együtté 1 százalékos. Az LMP 6, a Jobbik pedig 17 százalékos szimpatizánsi bázist tud felmutatni a teljes népesség körében, ami összességében szintén megegyezik a december végi kutatási eredménnyel – tették hozzá.

A választási részvételükben biztos potenciális szavazók körében a Fidesz-KDNP 40, az MSZP 12, a DK 6, az Együtt 4, az LMP 8, a Jobbik pedig 27 százalékos táborral rendelkezik. A rejtőzködők és nem szavazók aránya a teljes népesség körében együttesen 33 százalék, amin belül hatszázaléknyi rejtőzködő elégedetlen a kormány munkájával – írta a Nézőpont Intézet.

A Nézőpont Intézet Heti Válasz megbízásából január 24-26. között, 1000 ember telefonos megkérdezésével a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint reprezentatív mintán készítette közvélemény-kutatását.

 A kormány támogatottsága nőtt

A Századvég által megkérdezettek körében 2014. novembere óta jelentősen nőtt (5 százalékkal) azoknak az aránya, akik szerint a kormánynak ki kell töltenie mandátumát, a válaszadók közel kétharmada (63 százalék) gondolja így. Azoknak az aránya viszont, akik szerint az Orbán-kormánynak nem kellene végigvinnie a négy évet, három hónap alatt 36 százalékról 32 százalékra csökkent. Ez egyben azt is jelenti, hogy még a nem Fidesz szimpatizánsok egy része is úgy gondolja, hogy a kormánynak folytatnia kell azt a munkáját, amit megkezdett.

A Századvég kutatása szerint 2015 januárjában az emberek mintegy 43 százaléka ítéli jónak a kormány munkáját. A válaszadók negyede gondolja úgy, hogy kritikákkal ugyan, de elfogadható munkát végez a kabinet (25 százalék), és csak 30 százalék azok aránya, akik szerint gyengén teljesít a kormány.

2011-ben fordított volt az arány, a kormány teljesítményét akkor a válaszadók mindössze 30 százaléka ítélte meg pozitívan, 41 százalékuk viszont elégedetlen volt a kormány munkájával. Ez szignifikáns elmozdulás, amely azt mutatja, hogy a kormány egy hónap alatt jelentősen növelni tudta támogatottságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik