Belföld

Juhász: semmisek a belvárosi kedvezményes ingatlaneladások

Juhasz-Peter(960x640).jpg (juhász péter)
Juhasz-Peter(960x640).jpg (juhász péter)

Az Együtt társelnöke, Belváros-Lipótváros önkormányzati képviselője a kormányhivatalhoz fordult a kerületi ingatlaneladások miatt.

Juhász Péter szerint az Alaptörvénybe ütköznek a Belvárosban 2011 óta történt kedvezményes ingatlaneladások, így azokat semmissé kell tenni. A törvények értelmében a „nemzeti vagyont csak törvényben meghatározott célból lehet átruházni, törvényben meghatározott kivételekkel az értékarányosság követelményének figyelembevétele mellett”. Tehát csak azokban az esetekben lehet kedvezményt adni, amiket törvényben határoznak meg – tudatta az ellenzéki politikus.

A nemzeti vagyonról szóló törvény szerint „a helyi önkormányzat tulajdonában álló nemzeti vagyon tekintetében törvényben vagy a helyi önkormányzat rendeletében meghatározott értékhatár feletti nemzeti vagyon tulajdonjogát átruházni – ha törvény kivételt nem tesz – csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet.”

Juhász szerint ennek értelmében tehát 25 millió forint értékhatár felett versenyeztetni kell, ha önkormányzati rendelet teszi lehetővé a kedvezményes eladást, az ellentétes az alaptörvénnyel.

Az önkormányzat rendelete nem törvény és mivel a nemzeti vagyonról szóló törvény és a költségvetési törvény együttesen nem teszi lehetővé a 25 millió forintnál drágább ingatlanok versenyeztetés nélküli eladását, ezért Belváros-Lipótváros önkormányzatának rendelete e törvényi szabályokkal ellentétes. Az Együtt társelnöke ezért szerdán az illetékes kormányhivatalhoz fordult azért, hogy semmissé lehessen tenni a Belvárosban 2011 óta történt kedvezményes ingatlaneladásokat. Azaz majdnem az összeset.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik