Belföld

Hetekig üresen állhat a Déli pályaudvar

Déli pályaudvar (Déli pályaudvar)
Déli pályaudvar (Déli pályaudvar)

A vonatok a támfal ideiglenes megerősítése után közlekedhetnek újra, a végleges helyreállítás tavasszal kezdődhet.

Több hétig tarthat a Déli pályaudvar alagútjának ideiglenes megerősítése, a MÁV a helyreállítás előkészületeit végzi. Eddig kárenyhítési intézkedésként homokzsákokat helyeztek ki – írja az MTI. Az önkormányzat megbízásából a körbeszalagozott területen elkezdték a víz leszivattyúzását. Az alagút bejáratának állapota nem változott, nem hullottak újabb támkövek, de a jobb oldali szárnyfalon továbbra is nagy nyomás nehezedik a vízszintes párkányzat köveire.

A MÁV az MTI-vel közölte: a kelenföldi vasútállomás már ma is kapacitása határán működik, a Déli pályaudvar kiesésével több vonatot törölni kellett, hogy Kelenföld elbírja a megnövekedett forgalmat. Ezért nincs napirenden a Déli megszüntetése, az a jövőben is jelentős feladatokat lebonyolító vasúti fejpályaudvar marad, felújítást és fejlesztést terveznek.

Az MTI tudósítója szerdán a helyszínen azt tapasztalta, hogy a pályaudvar szinte teljesen kihalt. A pénztárak és nemzetközi pénztárak nyitva vannak, az információs pult is üzemel, de utas alig van. A büfék, üzletek mind bezártak, csak a nemzeti dohánybolt volt nyitva. A vágányok felé ki lehet menni, de egy vonat sem állt a pályákon, csak egyetlen tolatómozdony az egyik szélső vágányon. Egy taxis csak megszokásból állt a droszton, a tudósítónak úgy jellemezte a helyzetet: „halál”.

Az aluljáróban működő boltok nyitva vannak, de a kereskedők a forgalom drasztikus csökkenésére panaszkodtak. Az állomásépület alatt működő kocsmában hetven százalékkal esett vissza a forgalom, a pultos szerint csak a törzsvendégek megtartásáért vannak nyitva.

Nézze meg a Hír24 fotógalériáját a kihalt Déliről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik