Belföld

Havi 900 ezerért béreltek autót Navracsicsnak

A számos extrával felszerelt Audi A6-ost a Külgazdasági és Külügyminisztérium bérelte a korábbi miniszternek, de a tárcától EU-biztosnak állt Navracsics Tibor régi és új hivatala eltérő magyarázattal szolgált a VS.hu-nak.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium egy A6-os 3.0 TDI V6 Quattro Tiptronic Audit bérelt High Line felszereltséggel. Míg az autó listaára havi 1 millió 100 ezer forint volt, ezt sikerült 200 ezer forinttal, 900 ezerre lealkudni – tudta meg a VS.hu.

A bérlés némiképp furcsa, mert a kormánynak erre a célra rendelkezésre áll a flottából megfelelő jármű. A Külügyminisztérium azonban azzal magyarázta a megoldást, hogy Navracsics Tibor „egy szerényebbel is beérte”. Az akkori miniszter emellett a védelemről is lemondott.

A “szerényebb” autónak végül azért volt ilyen magas a havi költsége, mert hasonló követelményeknek kellett megfelelnie, mint a Készenléti Rendőrség által biztosított járműnek. Ezek közt említette a tárca a védett kommunikációs rendszert, a teljesítményt és a felszereltséget.

A minisztérium szerint 2014. június 6-a és szeptember 22-e között bérelték az autót, vagyis napra pontosan abban az időszakban, amíg Navracsics volt a külügyminiszter. A politikus uniós biztosi kinevezése után a tárca visszaadta a járművet.

Míg a minisztérium azt állította, hogy a bérleti díj azért volt borsos, mert számos extrával fel kellett szerelni az autót, hogy a miniszter használni tudja, az EU-biztos hivatala szerint viszont nem Navracsicsnak bérelték az autót, az már ott volt, mikor ő megérkezett, így a költségcsökkentés miatt fogadta azt el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik