Belföld

Áll a bál közmédiánál

mtva (mtva)
mtva (mtva)

Kifogásolják a közmédia dolgozóit képviselő szakszervezetek, hogy az elbocsátásokkal párhuzamosan folyamatosan új dolgozókat vesz fel az MTVA, miközben a kirúgottak csaknem fele védett munkavállaló.

Nem írják alá az elbocsátásokról szóló megállapodást a közmédia dolgozóinak érdekképviseletei. Nem értenek egyet a létszámleépítéssel, mivel azzal párhuzamosan jelenleg is új dolgozókat vesz fel a közmédia. Az MTVA átszervezéssel, egyes tevékenységek külsőben történő elvégzésével indokolta a lépést.

A Népszava információi szerint a szakszervezeti tiltakozás ellenére többen már meg is kapták elbocsátó levelüket, de az MTVA még a héten egyenként értesíti az érintett 177 munkavállalót arról, hogy a továbbiakban nem tart igényt munkájukra.

Az informális közlések szerint a közmédia úgy számol, hogy éves szinten mintegy 1,5 milliárd forintot takaríthat meg a béreken és azok járulékain. Ugyanakkor valójában nemcsak rengeteg új ember felvételét, de a műsorok külső gyártásba való kiszervezését is tervezik, ami még ennél is többe kerülhet.

A cikk kitér arra is, hogy a Népszabadság információi szerint az elmúlt hetekben sok gyakornok jelent meg hírműsorok környékén, a belső hírek szerint őket is a március 15-vel az M1-en induló állami hírcsatornánál akarják alkalmazni. Ezenkívül az MTVA az elmúlt hónapokban “kiemelt multimédiás újságíró” státuszba több embert is felvett, így került oda például Áder András, a köztársasági elnök fia is.

A Népszava úgy tudja, hogy még idén hétre bővíti csatornái számát a közmédia, amelynek csak a hírcsatorna önmagában évi 4-5 milliárd forintba kerül, de lesz Budapest agglomerációjában M5 is (körzeti adással) december 21-én pedig elrajtol az M6 “tematikus adó” is

Ajánlott videó

Olvasói sztorik