Belföld

Nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetett Orbánék moszkvai embere

Kiss-Szilard(210x140).jpg (Kiss Szilárd)
Kiss-Szilard(210x140).jpg (Kiss Szilárd)

Zűrös volt az ellenzék szerint Kiss Szilárd mezőgazdasági attasé, akit nemrég előzetes letartóztatásba helyeztek. A Fidesz szerint minden rendben volt vele.

Január 14-én helyezték harminc napos előzetes letartóztatásba Kiss Szilárdot, aki Magyarország moszkvai nagykövetségének mezőgazdasági attaséja és keleti gazdasági kapcsolatokért felelős miniszteri biztos is volt. Vesztegetés és hűtlen kezelés megalapozott gyanújával folyik nyomozás, a felszámolás alatt álló Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet kapcsán.

Az ügyet az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága is napirendre vette keddi zárt ülésén. A tanácskozás után Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke azt mondta: Kiss Szilárd átesett nemzetbiztonsági ellenőrzésen és kockázatot jeleztek nála. Ennek ellenére nevezték ki, ami ugyan jogszerű, de súlyos szakmai hiba.

Az LMP-s Széll Bernadett megerősítette, hogy a szolgálatok többször jeleztek kockázatot Kiss Szilárdnál. Széll szerint Szijjártó Péter és Fazekas Sándor környezetében kell keresni azt, aki ilyen mértékben figyelmen kívül hagyta a szolgálatok jelzését.

A jobbikos Mirkóczki Ádám nagyon súlyosnak nevezte az ügyet, hiszen szakdiplomatáról van szó, aki Magyarországot képviselte. Ha a vádak igazak, a következménynek minimum börtönnek kell lennie – mondta.

Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke az ellenzéki képviselőkkel szemben azt mondta: Kiss Szilárd átvilágítása során nem tártak fel nemzetbiztonsági kockázatot. 

Kiss ügyével kapcsolatban korábban ügyvédje és a Földművelésügyi Minisztérium is jelezte, hogy az semmilyen módon nem kapcsolható a politikához. A minisztérium szerint Kissnek a tárca részére végzett munkájával kapcsolatban nem volt kifogás, egyben fontosnak tartották hangsúlyozni, hogy Fazekas Sándor miniszter nem állt vele közvetlen munkakapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik