Belföld

Jó hír a Tescótól

tesco(960x640).jpg (tesco)
tesco(960x640).jpg (tesco)

Az üzletlánc, korábbi ígéretének megfelelően, támogatja azokat, akiket nem tud tovább foglalkoztatni és a vártnál jóval kevesebb dolgozóját küldi el.

A Tesco több ezer dolgozóját képviselő Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) aláírta a megállapodást a vállalat vezetőivel. A Hír24-nek eljuttatott közlemény szerint az egyezetések eredményeként jóval kevesebb ember veszíti el a munkahelyét, “sikerült az eredetileg érintett létszám több mint 70 százalékának helyet találni más üzletekben”.

Az egyeztetéseken a KASZ kérte a gyermeket nevelő, illetve a nyugdíjhoz közel álló munkavállalók előnyben részesítését, amelyet az aláírt megállapodásban is rögzítettek. A szakszervezet és a vállalat vezetősége megállapodott továbbá arról is, hogy azok a munkavállalók, akik számukra kedvezőtlenebb munkakörben, vagy más városban munkát vállalva tudnak csak továbbra is a Tesco alkalmazásában maradni, kompenzációt kapjanak az őket ért hátrányért. A döntés a továbbiakban a munkavállalók kezében van, hogy kívánnak-e élni a felkínált lehetőséggel – tudatta a KASZ. 

Azoknak, akik távozni kényszerülnek, sikerült a jogszabályban előírtnál jelentősen kedvezőbb feltételeket kiharcolni, távozó tagjai elhelyezkedését a szakszervezet azzal is támogatja, hogy a teljes kereskedelmet átölelő lefedettségét kihasználva álláspályázatukat eljuttatja az ágazatban tevékenykedő többi üzletlánchoz.

Később a KASZ elnöke az MTI-nek azt mondta: az eredetileg érintett 566 fős létszámból 350 embernek találtak helyet a Tesco más üzleteiben, 60 embernek nem tud a vállalat új pozíciót ajánlani, míg 90 munkavállaló saját maga döntött úgy, hogy a vállalaton kívül keres új lehetőséget. Az érintettek közül 66-an tartós távollévők, betegállományban vannak, vagy szülési szabadságukat töltik, ők továbbra is állományban maradnak.A Tesco január 13-án jelentette be, hogy több mint 500 magyar munkavállalónak megszűnik február 4-től a munkahelye, illetve bezár 13 üzletet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik