Belföld

Az Együtt a választási szabályok megváltoztatását sürgeti

Széleskörű egyeztetés megkezdésére szólítotják fel a kormányfőt és a Fidesz frakciójának vezetőjét az Együtt vezető politikusai, akik még ebben a ciklusban szeretnék elérni a választási szabályok megváltoztatását.

Szigetvári Viktor ügyvezető alelnök, valamint Szelényi Zsuzsanna és Szabó Szabolcs, az Együtt független képviselői szerint azért kell változtatni a választási szabályokon, hogy a 2018-as választás tiszteséges lehessen. Orbán Viktornak és Rogán Antalnak írt levelükben jelezték, hogy szerintük a hatályos választási rendszer több ponton sérti az esélyegyenlőség és a demokrácia alapelveit. Több belföldi és külföldi szakmai megfigyelő szervezet is megfogalmazta ezzel kapcsolatos aggályait, és az Együtt várakozásai szerint az Állami Számvevőszék is megfogalmaz majd ajánlásokat a kampányfinanszírozást illetően.

Arra kérték Orbán Viktort és a kormánypárti képviselőcsoport vezetőjét: tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az Országgyűlés még 2015-ben “tegye rendbe” a választási rendszert. Álláspontjuk szerint a módosításoknak érinteniük kell az ajánlási folyamatot, a kampányfinanszírozás szabályozását, a jogorvoslati folyamatokat, a kormányzati hirdetéseke és eszközökre vonatkozó szabályokat és az adatvédelmi kérdéset.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik