Belföld

Visszamenőleg kapnak pénzt a háziorvosok

Február 2-ától utalja az alapellátásban dolgozóknak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár azt a többlettámogatást, amely praxisonként 130 ezer forintot jelent havonta.

Mindezt Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár jelentette be. A most utalt összeg tartalmazza a januári finanszírozási többletet is. 

Az államtitkár emlékeztetett, a pluszforrás összesen 10 milliárd forint, amelyet az idei költségvetés tartalmaz. A szóban forgó emelés csak a területi ellátási kötelezettséggel, azaz körzettel rendelkező háziorvosoknak jár. Az új alapellátási törvényben ki fognak téri a körzettel nem rendelkező háziorvosokra is. A mostani plusz finanszírozásban 6369 praxis érintett.

A háziorvosok támogatása tovább folytatódik, jövőre hasonló nagyságrendben kapnak majd pénzt az alapellátásban dolgozók, amely összeget a háziorvosok mellett tevékenykedő szakdolgozók bérezésére fordíthatják majd. A kormány célja, hogy mind szakmailag, mind anyagilag vonzó hivatássá váljon a háziorvoslás – emelte ki Zombor Gábor az MTI tudósítása szerint. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik