Belföld

Szijjártó szerint nem volt feszültség Orbán és Merkel közt

szijjártó péter (szijjártó péter)
szijjártó péter (szijjártó péter)

Baráti légkörben telt a német kancellár és a magyar miniszterelnök találkozója – mondta a külügyminiszter.

A megbeszélésen „megerősítésre került az eddig is szoros magyar-német szövetség és megerősítettük az eddig is jól működő együttműködésünket” – ezt mondta a csúcstalálkozóról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Duna TV-ben.

Merkel és Orbán egyetértett abban, hogy nem lehet katonai úton rendezni az orosz-ukrán konfliktust és az is elhangzott, hogy meg kell vizsgálni egy egységes eurázsiai gazdasági térség létrehozásának lehetőségét – mondta a tárcavezető. Szerinte a német kancellár azért látogatott Magyarországra, mert Németország és Magyarország szoros szövetségesek, az együttműködés annyira szoros és hatékony, hogy időközönként indokolja a kétoldalú találkozókat is.

A találkozó Szijjártó szerint baráti légkörben telt, semmiféle feszültség nem volt a felek közt. Felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajna a mi szomszédos országunk, több mint 150 ezres magyar közösség él ott, „tehát ha valakinek érdeke, hogy békés megoldás legyen, azok mi vagyunk”. Merkel és Orbán közt abban is egyetértés volt, hogy Európa nem fogja tudni úgy visszaszerezni versenyképességét, ha nem tud egy partnerségen alapuló ésszerű együttműködést folytatni Oroszországgal.

A külügyminiszter arra is kitért, hogy figyelemmel kísérik a kárpátaljai magyarok katonai behívását és nem igazak azok a hírek, melyek szerint nagyobb arányban hívnák be a magyarokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik