Belföld

Pénz áll a házhoz a háziorvosoknál

Az egészségügyért felelős államtitkár bejelentette: hétfőtől visszamenőlegesen utalják a háziorvosoknak és a házi gyerekorvosoknak a praxisonként járó többlettámogatást.

A most utalt összeg tartalmazza a januári finanszírozási többletet is a háziorvosoknak és a házi gyermekorvosoknak, akik márciustól már havonta kapják az emelt összegű támogatást – mondta Zombor Gábor sajtótájékoztatóján. A pluszforrás összesen 10 milliárd forint, amelyet az ez évi költségvetés tartalmaz. A mostani pluszfinanszírozásban 6369 praxis érintett.

A háziorvosok támogatása mellett jövőre hasonló nagyságrendben kapnak majd pénzt az alapellátásban dolgozók, amely összeget a háziorvosok mellett tevékenykedő szakdolgozók bérezésére fordíthatják majd.

A fővárosi kórházátalakításra vonatkozó kérdés kapcsán Zombor Gábor azt mondta, jelenleg is zajlanak az egyeztetések a kórházigazgatókkal. Várják javaslataikat, de döntés még nincs az kérdésben. “Az elbocsátásokról szóló hírek jelenleg nem képezik a kormány álláspontját” – tette hozzá Zombor Gábor.

Mint mondta, a cél, hogy az első negyedév végén a jelenlegi kórházi adósságállomány konszolidációja megtörténjen, és a jövőben olyan gazdálkodást folytassanak az intézmények, amely során az adósság nem termelődik újra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik