Belföld

Merkel a tervezettnél tovább maradt a Dohány utcai zsinagógában

Csaknem fél órával tovább tárgyalt a Dohány utcai zsinagógában a zsidó szervezetek vezetőivel a német kancellár, ahol az emlékfánál követ is elhelyezett az áldozatok emlékére.

A német kormányfőt Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke és Frölich Róbert, a zsinagóga főrabbija fogadták a kapuban, majd az ATV élő tudósításának képei szerint Angela Merkelt körbevezették az épületben.

Ezt követően felkeresték a zsinagóga kertjét, ahol a budapesti gettó felszabadulását követően több mint 2300 embert temettek el tömegsírokban. Itt a német kancellár holokauszt-túlélőkkel is kezet fogott.

Ezt követően Heisler András a holokauszt magyar zsidó áldozatainak neveit tartalmazó Emanuel-emlékfához vezette a kancellárt, ahol Angela Merkel egy követ helyezett el. Ezután a zsinagóga mögötti díszterembe vezették a politikust, ahol a kancellár tanácskozott a magyarországi zsidó szervezetek vezetőivel.

A zsidó szervezetek vezetői megköszönték Angela Merkelnek a magyarországi a Dohány utcai zsinagógában tett hétfői gesztusértékű látogatását – közölte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) az MTI-vel.

A magyarországi zsidó szervezetek vezetői röviden ismertették a magyarországi zsidóság helyzetét, bemutatták szervezeteit és intézményrendszerét. Beszéltek a holokauszttal kapcsolatos emlékezetpolitika feladatairól, különös hangsúllyal az oktatás és az oktatáspolitika kérdéseire.

Ezenkívül szóba került a magyar egyházügyi szabályozás, a magyarországi zsidó vallási irányzatok esélyegyenlőségének garantálása. Külön szót ejtettek a magyarországi holokauszttúlélők szociális helyzetéről, valamint a német kormány által biztosított kárpótlás felhasználásáról.

Az eredeti program szerint 24 perccel korábban kellett volna befejezni a tanácskozást a Dohány Utcai helyszenen, de így közel fél órával később indult csak el Ferihegyre a gépéhez, hogy elhagyja Magyarországot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik