Belföld

A civilekről és a független médiáról beszélt Merkel

A pluralizmust, a békét és a szabadságot nevezte "Európa alapjának", amely értékeket a civil szervezetek és a független média is tükröz – mondta Angela Merkel a német nyelvű Andrássy egyetemen tartott előadásában.

A pluralizmus, a béke és a szabadság jelenti Európa alapját, ezekért az értékekért kell síkra szállni most az ukrán konfliktusban, és ezek alapján kell a kontinens országainak közösen fellépniük a kisebbségek kirekesztése ellen. Ezeket az értékeket tükrözik a civil szervezetek és a független média is – mondta a német kancellár.

Az ukrán válsággal kapcsolatban úgy fogalmazott, Oroszország cselekedetei szembemennek ezekkel az eszmékkel, az erősebb jogát próbálják a jog erejeként feltüntetni. A párizsi vérengzésről szólva hangsúlyozta, hogy Európa nem hajolhat meg a terror ördögi logikája előtt.

Európának valóra kell váltania a békéről, a jólétről és a szabadságról szóló ígéreteit. A társadalmi megosztottság helyett összefogás kell, olyan politikai berendezkedés, amelyben az ellenzék nem ellenség, hanem partner – hangsúlyozta Angela Merkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik