Belföld

„Orbán Viktor nem egyenlő Magyarországgal”

bokros (bokros)
bokros (bokros)

Tüntetések országszerte – Angela Merkel látogatása előtt.

„Tavasz jön, Orbán megy” címmel Budapesten, a Kossuth téren, valamint 11 vidéki és 6 külföldi helyszínen rendeznek vasárnap kormányellenes demonstrációt. Cikkünk folyamatosan frissül.

A Kossuth tér körülbelül 15-20 perc alatt ürült ki.

A demonstrálók egy csoportja a Földművelésügyi Minisztérium épületénél találkozott össze Budaházy Györggyel, aki egy 25-30 fős csoporttal szervezett ellentüntetést az épületnél. A rendőrök sorfallal akadályozták meg, hogy bármilyen atrocitás történjen.

17:18 A demonstráció az Örömódával ér véget.

17.00 Wir sind das Volk!

Vajda Zoltán, a tüntetés egyik szervezője – a Merkel-látogatásra utalva – németül köszöntötte a résztvevőket. Orbán rendszerének a megdöntése azonban nem az ő feladata, hanem a mienk – mondta.

Orbánék után nem káosz lesz és anarchia, hanem modern új köztársaság – mondta.
Nem félünk, tette hozzá (és a tömeg visszhangozta).

Merkelnek üzent: kérje számon néppárti párttársán, Orbánon a hibákat, a törvénytelenségeket. “Ön épített stadiont a saját háza mellett?” Mi sem szeretjük az itt folyó családi virtschaftot. Tesszük a dolgunkat – mondta Vajda.

Szintén Merkelnek üzenve elmondta: ne hunyjanak szemet Orbán és maffiakormánya tettei felett. “Börtönbe!” – kiabál a tömeg.

Három dolgot várnak el az Európai Uniótól:

  1. Kényszerítsék ki a pályázati eljárások átláthatóságát.
  2. Hozzanak létre uniós ügyészséges az EU-s pénzekkel kapcsolatos visszaélések felderítésére.
  3. Erősítsék meg az Emberi Jogok Európai Bíróságát.

„Frau Merkel, mi ezt várjuk el az Európai Uniótól, mert Orbán Magyarországa rohad” – üzeni a holnap Budapestre érkező kancellárnak.

Wir sind das Volk! Mi vagyunk a nép! – ismétli – a tömeg azonban nem nagyon mondja utána .

Hammer arra kéri a tüntetőket, keressék fel a www.veddkomolyan.eu honlapot, ahol információkat találnak azzal kapcsolatban, „mit tehetnek a közös célért”. Mint mondja: már van gyakorlatuk, hiszen meghátrálásra kényszerítették a hatalmat az internetadó ügyében.

Mindenkit meghív a március 15-ei tüntetésre, aki szerint „ebben az országban nem jó élni.”

Orbán Viktor csak az erőből ért, mutassunk erőt – szólít fel.

16:45 Borsodi Liga vagy Bundesliga?

“Talpnyalásból nem lehet megélni a piacon.” “A haverok olcsón megveszik a médiát.” “Minden felcsúti hír után 1%-ot esett a Fidesz.” “Szevasz, RTL!” Hammer Ferenc médiakutató az RTL Klubnak üzent.

Majd rémes tankönyvekről, egyetemre el nem jutó diákokról és a bűnös rendszerről beszélt.

Unokáink is Orbán Viktor unokáinak fognak fizetni Paks miatt. A demokratikus pártoktól azt követelte: dolgozzanak, hogy véget érjen „ez a katasztrófa”

„Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!” – így fejezte be.

16:40 Heller Ágnes: A normális Magyarország feltételei

A filozófus szerint a normális Magyarország megteremtéséhez követelik:

  • sajtószabadságot, különös tekintettel a közmédiára
  • egyetemi autonómia visszaállítását
  • iskolák decentralizációját
  • tankönyvek szabad választhatóságát
  • tanárok, diákok, igazgatók, szülők ítélőképességének megbecsülését
  • jogbiztonságot
  • a törvény előtti és a törvény elé kerülés egyenlőséget
  • vallásszabadságot
  • sztrájkok kiszélesítését
  • munka törvénykönyvének újratárgyalását
  • minden kisebbség megbecsülését
  • igazságos adópolitikát
  • szegénység öröklésének megakadályozását
  • közismereti tárgyak visszavezetését minden képzés
  • 18 évig tartó tankötelezettség visszaállítását
  • tudás alapú társadalmat
  • mai nyugat-európai értékek megbecsülését

Európa! Európa! – kiabálja a tömeg

Európaiak akarunk maradni – mondja Heller Ágnes.

16:29 Székely Zoltán a színpadon

Székely szerint a kormánypárt és az ellenzék is hazudik, de „saját magunknak is hazudunk”. A Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke szerint félreveztjük magunkat, mikor azt mondjuk: majd megoldjuk, majd elmagyarázzuk a gyerekeinknek, hogy lesz nyugdíjunk. „Nem lesz jobb, senki sem úszhatja meg” – mondja.

„Ettől a kormánytól semmi jót nem várhatunk”, állítja: itt az ideje, hogy saját kezünkbe vegyük a sorsunkat, hogy elkezdjünk politizálni.

16:28 Orbán, takarodj! – skandálja a tömeg

16.18 Kész Zoltán: Orbán Viktor rendszerét már csak néhány korrupt vezető tartja életben

A veszprémi időközi választáson független jelöltként induló Kész Zoltán szerint az elmúlt 5 év Magyarország módszeres megalázásáról szólt. Állítja: Orbán Viktorral nehéz szót érteni, ezért fontos, hogy ne kapjon kétharmados felhatalmazást. “A félelem és reszketés rohasztja Magyarországot” – mondja és kiemeli: február 22-én a büszkeség tör utat magának a veszprémi időközi választáson.

Beszédében kiemeli: büszke arra, hogy a változás szülővárosából indul és nem szabad hinni a Fidesznek, mikor azt mondják: nem fontos számukra a veszprémi választás.

Elég volt! – skandálja a tömeg.

“Le fogom győzni a Fidesz jelöltjét Veszprémben. Azért fogom legyőzni, mert Magyarország mára kijózanodott” – mondja és felemelt fejű emberekről beszél. Szerinte az utóbbi időben “gusztustalan lejárató kampányt” indítottak ellen. A lejáratásához segédkező újságíróknak azt üzeni: őt megbocsátásra nevelték, ezért megbocsát nekik is, mert tudja: ők is olyan emberek, akik egzisztenciájukat féltik.

Magyarázata szerint két fia miatt, értük vállalta a jelöltséget “értük és nekik kell megépíteni a félelemmentes Magyarországot.”

“A veszprémiek és az utca hangja leszek a Parlamentben” – ígéri.

16:09 A Himnusz éneklésépvel kezdődik a tüntetés

Gulyás Balázs (Százezren az internetadó ellen Facebook-csoport képviselője) a rendezvény műsorvezetője nyitja meg a rendezvényt.

Az aktivista emlékeztet: több kérdésben is eredményt értek a kormánnyal szemben, így “Merkel asszonynak” és kíséretének sem kell fizetnie a Ferihegyre vezető 400 méteres szakaszon. Megemlíti az elavult 3-as metrót és a lezárt Déli pályaudvart is. “Miért fontosabb a felcsúti kiisvasút, mint ezek felújítása?” – kérdezi.

“Viktor, te 1989-ben hazaküldted az oroszokat. Szemébe tudnál nézni az akkori önmagadnak?” – szólítja meg a miniszterelnököt beszédében Gulyás.

Szervezők, felszólalók

A szervezők (Százezren az internetadó ellen, 60 ezren a magánnyugdíjukért facebook-csoport) szerint Angela Merkel, Németország kancellárja látogatása előtti nap, február 1-je, jó alkalom, hogy megmutassák, Orbán Viktor nem egyenlő Magyarországgal.

A rendezvény Facebook-oldala szerint 11 vidéki nagyvárosban (Békéscsaba, Debrecen, Dunaújváros, Győr, Kecskemét, Miskolc, Nagykanizsa, Siófok, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok) lesz demonstráció, illetve 6 külföldi metropoliszban is (Amszterdam, Bécs, Helsinki, London, Berlin, New York).

A Parlamentnél felszólal: Kész Zoltán, veszprémi független képviselő-jelölt; Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke; Heller Ágnes, filozófus; Hammer Ferenc, médiakutató, az Oktatói Hálózat tagja; Vajda Zoltán (60ezren a MAGÁN nyugdíjukért facebook-csoport); Műsorvezető: (Gulyás Balázs Százezren az internetadó ellen facebook-csoport).

16:00 Kezdés a Parlament előtt

Több ezren gyülekeznek a Kossuth téren. A helyszínen van Bokros Lajos néhány szimpatizánsával és egy magyar zászlóval, amelynek közepére az Európai Uniót jelképező csillaggyűrűt varrtak fel.

Kisebb ellentüntetés készülődik a Vértanúk terénél. A két demonstrációt rendőrök zárják el egymástól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik