Belföld

Magyarországra is állandó egységet telepíthet a NATO

A tervezetet február elején vitatják meg az észak-atlanti szövetség védelmi miniszterei - írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi német lap.

A beszámoló szerint a balti államokba, Lengyelországba, Romániába, Bulgáriába és Magyarországra egy-egy kisebb, nagyjából 40 fős egységet telepítenek, fele-fele arányban a fogadó állam és a NATO katonáiból.

A NATO-csapatok integrációs egysége (NATO Force Integration Unit) nevű alakulatok feladata a szövetség lándzsahegyének nevezett (Spearhead Force) új közös harci egység fellépésének szervezése lesz a szövetség keleti határvidékén.

A Spearhead Force létrehozásáról a tavalyi NATO-csúcstalálkozón döntöttek. Az úgynevezett nagyon magas készültségi szintű, több ezer fős egység 2016-tól működik majd és akár két napon belül bevethető lesz bárhol a világon kollektív védelmi, illetve válságkezelő feladatok végrehajtására a walesi Newportban tartott csúcson elfogadott terv szerint.

A NATO jelenleg is rendelkezik gyorsreagálású erővel, ez a NATO Response Force (NATO reagáló erő, NRF), amelynek azonban néhány hétre van szüksége a bevetéshez.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung beszámolója szerint az új közös harci egység létrehozásáig az NRF “a kísérleti nyúl”, ezzel a jelenleg német-holland vezetés alatt álló szárazföldi alakulattal próbálják ki, hogy miként működhet a nagyon magas készültségi szintű erő. Így az idén az NRF kötelékében szolgáló katonákkal riasztási és logisztikai gyakorlatokat tartanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik