Belföld

LMP: a kertészetek vasárnapi zárva tartása tévedés

Törvényjavaslatot nyújt be a Lehet Más a Politika (LMP) törvényjavaslatot nyújt be „a kertészeteket elsorvasztó vasárnapi zárva tartás ellen."

Az LMP törvényjavaslatot nyújt be azért, hogy a kertészetek vasárnap is nyitva tarthassanak – tájékoztat közleményében a párt. Indoklásuk szerint „tévedés volt a Fidesz részéről”, hogy ezeket a kertészeteket is „egy kalap alá vette a kiskereskedelem egészével.

Az érdemi egyeztetés és előkészítés nélkül kierőszakolt vasárnapi zárva tartás súlyosan veszélyezteti a kertészeti árudákat, szezonális faiskolai árudákat – írják, hozzátéve: bár az érintettekért több szakmai képviselet is kiállt , „a kormány ezúttal is figyelmen kívül hagyta a józan érveket”.

Emlékeztetnek: a kertészetek forgalmát eleve befolyásolja a szezonális működés, „esetükben nem is érvényes a kormány érvelése a vasárnapi pihenőidőről, hiszen a lerakatok többsége december végétől márciusig amúgy is zárva tart.”

Termékpalettájából adódóan a legtöbb kertészeti áruda alapterülete meghaladja a törvény által meghatározott 200 négyzetmétert, de teljes tévedés ezen az alapon egy kalap alá venni például az élelmiszert, műszaki cikket, ruhát forgalmazó üzletekkel – magyararázza az LMP.

A párt törvényjavasalata mentesítené a kertészeteket a vasárnapi zárva tartás alól, „ezzel több száz vállalkozás működése, több ezer munkavállaló megélhetése menthető meg.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik