Belföld

Riasztó a szél, a hó – útlezárások, korlátozások

hofuvas(2)(960x640).jpg (hófúvás)
hofuvas(2)(960x640).jpg (hófúvás)

Az elsőfokú (citromsárga) riasztás visszavonásig érvényes az északkeleti országrész kistérségeire, míg a szintén citromsárga figyelmeztetés öt megyét (Veszprém, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár–Bereg, Hajdú-Bihar) érint. Ezeken a területeken a havazás, a szél és a hófúvás miatt indokolt az óvatosság.

A kelet felé áthelyeződő csapadék halmazállapota nyugatról továbbra is fokozatosan átvált havas esőbe, majd havazásba. A még lehulló friss hó mennyisége 5 centi körül lehet. A Tiszántúlon a déli szél még gyakran lesz viharos (60-70 km/h), majd fokozatosan megszűnnek a viharos lökések. A Dunántúlon az északnyugati szelet kísérik időnként viharos lökések (60 km/h körüli lökések főként a magasabban fekvő területeken és a Balaton déli partján fordulhatnak elő.) A Bakonyban kisebb hófúvást okozhat a szél.

Szombaton nyugat felől fokozatosan felszakadozik, csökken a felhőzet, egyre többfelé kisüt a nap, főként északkeleten várható még eső, havas eső, havazás, majd délután ott is megszűnik a csapadék. A déli szél többfelé erős, a keleten viharos lesz, majd kezdetben északnyugaton, majd a Dunántúl nagy részén a szél északnyugatira fordul és megerősödik. Holnap a délnyugati, nyugati szél több helyen élénk, északkeleten erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -4 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 0 és +6 fok között alakul.

Útlezárások, korlátozások a télies útviszonyok miatt Borsodban

Az intenzív havazás miatt kamionok torlódtak fel Borsod-Abaúj-Zemplénben a 3-as számú főúton Szikszó és az arnóti körfogalom között, illetve a 37-es úton Gesztely és Szerencs között. A rendőrség a 3-as út érintett részét lezárta, a 37-esen egyelőre fél pályán halad a forgalom. A 3-as számú főúton legalább huszonöt kamion torlódott fel Szikszó és az arnóti körfogalom közötti útszakaszon a Turul szobornál. A járművek a lejegesedett és hóval eltakart úton nem tudnak haladni.   

A rendőrség a rendkívüli időjárási viszonyok miatt és a további balesetek megelőzése érdekében az 3-as főút 196-os és 199-es kilométere közötti útszakaszt szombat reggel 8 órától lezárta. Az adott szakaszon két közlekedési baleset is történt. A rendőrség Ongaújfalu, illetve Arnót felé tereli a forgalmat. Elakadt kamionok vannak a 37-es főúton Gesztely és Szerencs között is, ahol egy sávon folyamatos a forgalom, de az időjárási viszonyok és az elakadt járművek megnehezítik a közlekedést. A rendőrség a kamionforgalmat az egyik közeli áruház parkolójába tereli.

A rendőrség kéri az úton lévőket, illetve útnak indulókat, hogy vegyék figyelembe az aktuális időjárási viszonyokat és fokozott figyelemmel vegyenek részt a forgalomban. A helyi meteorológiai szolgálat az MTI kérdésére azt közölte, hogy 34 milliméternyi eső esett pénteken, szombaton pedig reggelig kilenc milliméternyit mértek.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik