Belföld

Gyurcsány: Éhen fogunk dögleni

gyurcsany-ferenc(210x140).jpg (gyurcsány ferenc)
gyurcsany-ferenc(210x140).jpg (gyurcsány ferenc)

A Demokratikus Koalíció elnöke a szegénységellenes mozgalmat idézte évértékelőjében. Az ország elnéptelenedését vízionálja.

Évértékelő beszédet tartott szombaton Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció elnöke, egykori miniszterelnök. Az ellenzéki poltikus szerint 2014 tavasza reményt hozott mindazoknak, akik a jelenlegi rezsimben az ország felemelkedését látták, és reménytelenséget mindazoknak, akik szerint az elmúlt 4 év után másik világot kell építeni. Mint mondta, ősszel nagyon sokan újra hihettek abban, hogy változások történhetnek magyarországon és a hatalmon lévőket megérintheti a jövőbeli kudarc lehetősége.

Gyurcsány szerint az igazi reményteleség nem csak a politika hagyományos világát éri el, hanem az egyre inkább elszegnyedő magyarok sokaságát, mert a súlyos szegénységben élők száma minden korábbinál merdekebebben növekedett. Minden 4 családból egy súlyos szegénységben él, máshol ez nincs így, Európában és a régióban is harmada, negyede ez a szám – tette hozzá.

Ha Magyarország jól teljesített, abban teljesített jól, hogy milliókat lökött embretelen szegénységbe. Minden tízből négy gyereknek kell szembenéznie azzal családjával, hogy a mindenapi betevőért küzdenek – hangsúlyozta.

Gyurcsány idézte a Magyar Szegénységellenes Mozgalom elemzését, amely szerint “éhen fogunk dögleni”.

A bevándorlás-kivándorlás kérdésére áttérve Gyurcsány közölte: soha nem látott mértékben mennek el a fiatalok az országból. A miniszterelnök gazdasági bevándorolókat bűnbabkoknak kiáltja ki, miközben saját fiataljaink kivándorolnak az országból – mutatott rá a DK elnöke.

“A miniszterelnök, aki nem ismeri a számokat, azt mondja Magyarországon csökkent a szegénység. Ha valami csökkent az a kormánynak a józansága”. Ha ilyen mértékben folytatódik a kivándorlás, akkor 7,5 millióan maradunk az országban 2050-re. “Nesze neked erős Magyarország!” – mondta Gyurcsány Ferenc.

A volt miniszterelnök kitért a kormány új ellenségeiként apsztrofált gazdasági bevándorlókra, menekültekre: “negyvenezer gyaníthatóan nehézsorú emberről van szó. Jézus azt mondta, mindig lesztek közöttetek szegények, mindig hajoljatok le hozzájuk” – mondta, majd azzal támadta a kormányt, hogy a kereszténység eszméit csak képmutatásra használja. “Az a kétmilliárd forint, amibe a menekültek kerülnek kevesebb, mint Orbán Viktor titkolt vagyonának a hibahatára” – fogalmazott. 

Gyurcsány szerint ahhoz képest, hogy 2014-ben a Fidesz másodszorra is kétharmados többséget szerzett, nincs nyugalom a kormányzásban, példaként az internetadó, az útdíjak, a cafetéria eltörlése, és a reklámadó körüli káoszt említette.

Saját pártját értékelve Gyurcsány kiemelte: három év alatt 10 százalékos lett a DK, és bár nem hisz benne, hogy a közeljövőben 30-40 százalékosra nő, erős középpártot szeretne. Emlékeztette “a mai hatalmasokat” ők is voltak valaha a bejutási küszöb közelében, majd hozzátette, reméli, még lesznek is.

Önkritikát gyakorolva Gyurcsány személyesen vállalta a felelősséget azért, hogy a DK Pásztor Albertet indította polgármesterjelöltként Miskolcon. Mára belátta, hogy rossz döntés volt, mert Kósa Magdát idézve: “nem elég antirasszistának lenni, annak is kell látszani” – mondta. 

Beszédében a volt kormányfő többször kitért a baloldali ellenzéki pártok összefogásának szükségességére. A február 22-ei veszprémi időközi választáson szerinte közös jelöltet kell állítani. Azt mondta, ha valaki azért fél az összefogástól, mert azt másikat tehetségesebbnek, vagy befolyásosabbnak gondolja, akkor az menjen el pszichológushoz. “Ha valaki számára a függetlenség addig terjed, hogy egyaránt üti a hatalmi önkényt, és a demokratikus ellenzéket, akkor ő az önkény embere” – emelte ki. 

Gyurcsány szerint két fontos dolog történt 2014 őszén: megroppant a Fidesz, és megjelent egy parlamenten kívüli, civil ellenzék. Utóbbiak, szerinte a hatalommal szemben akarnak erőt demonstrálni, ugyanakkor azt is kifejezik, hogy a hivatalos ellenzéket sem tartják hitelesnek. Mindez arra kell, hogy ösztönözze a pártját, hogy végezzék jobban a dolgukat – folytatta.

A DK elnöke szerint szerint kár a csodára várni: a nyugat nem fogja megbukatni Orbánt, a civilek nem fogják átvenni a pártok szerepét, a kormányt nem tüntetésekkel, vagy felkeléssel lehet leváltani, hanem demokratikus választásokon, de nem fog jönni egy “csodaember”, akire most nagyon várnak. 

A volt kormányfő kitért a görögországi választások eredményére is: azt mondta hiba a baloldali, radikális Sziriza győzelmét ünnepelni. Szerinte két forgatókönyv van, de akár betartja a válaszási ígéreteit a párt, akár nem, az mindenképpen társadalmi és politikai válsághoz fog vezetni. Európának azt üzente: “ha a végső elkeseredésbe taszítjuk a görögöket, akkor a lehető legrosszabb utat fogják választani.”

Végül Gyurcsány Ferenc a politikai jobb- és baloldal történelmi kiegyezésének szükségességéről beszélt. Azt mondta fel kell hagyni az egymás elpusztítását célul kitűző politizálással, mindkét oldalnak el kell fogadni, és tiszteletben kell tartani, hogy két Magyarország létezik párhuzamosan, amiknek meg kell tanulniuk végre békésen egymás mellett élni. 

Fidesz: Ha Gyurcsányon múlik, Görögország sorsára jutott volna Magyarország

Gyurcsány Ferenc ugyanazt a szélsőséges politikát folytatja, amivel egyszer már tönkretette az országot – áll a Fidesz közleményében, melyben a DK elnökének évértékelőjére reagált. A párt szerint ha Gyurcsányon múlik, Görögország sorsára jutott volna Magyarország: “megduplázta a munkanélküliséget, az államadósságot, a magyar családokat sorozatos megszorításokba és devizahitelekbe taszította”.

A kormánypárt szerint mára az uniós államok közül Magyarország teljesít a legjobban a munkanélküliségi küzdelemben és Európa élén járunk a gazdasági növekedésben. Megszabadultunk az IMF-től és a túlzottdeficit-eljárástól. A magyar családok megélhetését családi adórendszerrel, rezsicsökkentéssel és béremelésekkel segítette a Fidesz – tették hozzá.

“Visszaadjuk a családi adókedvezményt,amit Gyurcsány Ferencék szüntettek meg, idén is emelkedik a pedagógusok fizetése, béremelés indul a rendvédelmi dolgozóknál, a katonáknál, és megemeljük a háziorvosok támogatását. A magyar vállalkozások versenyképessége érdekében felére csökkentettük a társasági adót, munkahelyteremtésüket adókedvezményekkel segítjük, és idén elindítjuk az eddigi legnagyobb gazdaságfejlesztési programot” – írta a Fidesz frakció sajtóosztálya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik