Belföld

Útlezárással tiltakoztak a szocialisták

Mszp tüntetés az útdíj ellen (útdíj, demonstráció, )
Mszp tüntetés az útdíj ellen (útdíj, demonstráció, )

Tóbiás József betartotta Orbán Viktor szabályait; azt mondja, a miniszterelnök január 30-ig kérte, hogy jelezzék az útdíjrendszer vélt hibáit. A fővárosi szocialisták és néhány tucat autó ma jelezte: az egészből nem kérnek.

A fővárosi demonstráció az M3-as bevezető szakaszán indult és a Hősök tere, Andrássy út érintésével a Kossuth térig hajadt, ahol Tóbiás József, az MSZP elnöke és Horváth Csaba, a párt fővárosi frakciójának vezetője várta az útdíj ellen demonstrálókat. “A kormány csak az erőből ért, és az elmúlt hetekben Bács-Kiskun, Tolna, Vas, Somogy megye meghátrálásra tudta kényszeríteni a kormányt” – mondta Tóbiás. Horváth Csaba, az MSZP budapesti frakcióvezetője azt kifogásolta, hogy dicshimnuszokat zengnek arról, hogy már félmillió megyei matricát értékesítettek. Véleménye szerint ez kétes dicsőség, hiszen emberek százezreit kényszerítik arra, hogy fizessenek valamiért, amiért eddig nem kellett. Petíciójukat végül a szakadó esőben Trenka István, az MSZP szentendrei elnöke adta át a Miniszterelnökség munkatársainak.

Az MSZP a nap folyamán Kecskeméten, Győrben, Nyíregyházán, Debrecenben, Székesfehérváron, Tatabányán, Szombathelyen is tartott útdíjellenes demonstrációt.

A Fidesz frakciója nem sokkal később közleményben reagált. Mint írják: “A szocialisták az olcsóbb autózás ellen tüntetnek. Az új útdíj-rendszerben az autósok 70 százaléka olcsóbban veheti igénybe az autópálya- és gyorsforgalmi úthálózatot, így akár több tízezer forintot spórolhatnak meg évente, még az újonnan fizetőssé vált szakaszokat beszámítva is. A próbaüzemmel járó kisebb problémák ellenére az autósok többsége már elfogadta az átalakítást, mert tapasztalja annak egyértelmű anyagi előnyeit. A változások elősegítették, hogy olcsóbban és többen tudják igénybe venni az autópályákat és autóutakat, hiszen kétszer annyian vásároltak autópálya-matricát januárban, mint az előző év azonos időszakában.”

A budapesti demonstrációról készített videónkat itt megnézheti:

Olvasói sztorik