Belföld

Szanyi: le kellene mondani Putyin látogatását

Az MSZP-s Szanyi Tibor szerint nem időszerű Vlagyimir Putyin februári budapesti látogatása, Orbán Viktor miniszterelnöknek le kellene mondania azt.

Az európai parlamenti (EP-) képviselő pénteken megtartott budapesti sajtótájékoztatóján véleményét azzal indokolta, hogy a tagállamok egységesek az Oroszország elleni uniós szankciók meghosszabbítása ügyében, és “ezt az egységet illendő fenntartani”.

Az EU ukrajnai parlamenti együttműködési bizottságának alelnöke szerint kifejezetten aggályos Putyin magyarországi látogatásának időzítése.

Szanyi Tibor úgy látja: az európai baloldal azt várná el Orbán Viktortól hogy “ne barátkozzon látványosan Putyinnal”, akinek budapesti látogatása egyértelmű megtörése az európai egységnek. Hozzátette: “az európai egység gyengítése valójában egyféle politikai bűncselekmény a maga módján”.

A politikus véleménye szerint nemcsak a látogatást kellene lemondani, hanem fel kellene függeszteni a paksi beruházást is, figyelve arra, hogy a további szankciók mire terjedhetnek ki. Megjegyezte, az EP korábban azt is szorgalmazta, hogy a nukleáris együttműködésre is terjesszék ki az uniós szankciókat.

Szanyi Tibor nem lenne meglepve, ha Angela Merkel német kancellár hétfői budapesti látogatásán arról is tárgyalna Orbán Viktorral, hogyan “kell viselkedni az orosz agresszorral szemben” – mondta el az újságíróknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik