Belföld

Albérletbe küldené a kormány a hajléktalanokat

Egy hajléktalan karácsonya (hajléktalan)
Egy hajléktalan karácsonya (hajléktalan)

A hajléktalan-ellátás fejlesztése helyett a hajléktalanságból kivezető utak megteremtésére akarnak hangsúlyt fektetni.

A kormányzat nem a hajléktalanellátó-rendszer fejlesztésére, hanem a kríziskezelésre és a reszocializációra helyezi a hangsúlyt a jövőben – erről beszélt Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár pénteken. Mint mondta: olyan megoldásokat kívánnak támogatni és ösztönözni, melyek javítanák az otthontalanok foglalkoztatási esélyét és albérletbe kerülését. Az országban 200-300 ezer lakás áll üresen – jegyezte meg.

A rendelkezésre álló forrásokat 2016-tól a rászorulók társadalomba visszavezetésére fordítanák – fejtette ki Czibere. A különböző programoknak köszönhetően eddig is már több száz hajléktalan kerülhetett albérletbe – mondta. A hajléktalan-ellátásra fordított múlt évi működési támogatás 8,2 milliárd forint volt, ez nem tartalmazza a fejlesztésekre és integrációs programokra fordított hazai és uniós forrásokat.

Balázs Attila, az MTI fotóriportere Egy hajléktalan karácsonya című fotóriportjával 2015-ben a Magyar Sajtófotó Pályázat André Kertész nagydíját nyerte el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik