Belföld

Ingatlanbotrány: „rossz gombot nyomott” a belvárosi polgármester

szentgyörgyvölgyi péter, rogán antal (szentgyörgyvölgyi péter, rogán antal)
szentgyörgyvölgyi péter, rogán antal (szentgyörgyvölgyi péter, rogán antal)

Szentgyörgyvölgyi Péter tartózkodott a fővárosi közgyűlésben, amikor arról szavaztak, hogy nyilvánosságra kell hozni az önkormányzati ingatlaneladások adatait.

Véletlenül nyomott rossz gombot a V. kerületi polgármester – közölte Belváros-Lipótváros önkormányzata azt követően, hogy egyedül Szentgyörgyvölgyi Péter tartózkodott azon a szavazáson a fővárosi közgyűlésben, amelyen arról döntöttek, hogy márciustól Budapest honlapjának főoldalán közzé kell tenni az önkormányzati ingatlanértékesítések adatait. A szavazásra Csárdi Antal LMP-s képviselő tett javaslatot, azt Szentgyörgyvölgyin kívül az összes kormánypárti és ellenzéki képviselő támogatta. Ennek ellenére a belvárosi önkormányzat közlése szerint a polgármester az önkormányzatok átláthatósága mellett van és egyetért az indítvánnyal.

A meghozott rendelet alapján az értékesítést követő 14 napon belül a budapest.hu oldalon fel kell tüntetni az ingatlanszerződések legfontosabb adatait, az ingatlan helyét, értékét, a szerződő felek nevét és az értékbecslést is. Lehetővé kell tenni, hogy a szerződések kereshetőek legyenek az ingatlanok értéke és elhelyezkedése alapján. A fővárosi önkormányzat teljes tulajdonában lévő cégek vezetését is utasították, hogy ezeknek a követelményeknek megfelelően hozzák nyilvánosságra ingatlanértékesítéseiket a saját honlapjaikon.

A V. kerületi önkormányzat számos ingatlant jelentős kedvezménnyel értékesített olyan vállalkozóknak, akik alig néhány hónapja bérelték az üzlethelyiségeket. Ezután előfordult, hogy a tulajdonosok rövid időn belül teljes áron, több tízmilliós haszonra szert téve adták tovább a kedvezménnyel megvásárolt helyiségeket. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik