Belföld

Gyurcsány: nem Merkel oldja meg Magyarország problémáit

Nem a magyar belpolitikai helyzetre koncentrál Angela Merkel német kancellár látogatása - állítja Gyurcsány Ferenc, aki szerint Orbán Viktor légürestérbe került, és ezt érzékeltetik majd vele.

A Demokratikus Koalíció elnöke a Népszabadság hasábjain fejtette ki véleményét Merkel és Putyin közelgő látogatásáról. (A német kancellár február 2-án, az orosz elnök 17-én jön Budapestre.) Gyurcsány úgy véli, Merkel és Orbán megbeszélésén legfeljebb négyszemközt és roppant udvarias formában kerül majd szóba a magyar belpolitika és a nézetkülönbségek. “Szóval érdemes lehűteni a kedélyeket. Nem Merkel oldaja meg a demokratikus Magyarország legfőbb feladatát, Orbán rendszerének megbuktatását” – írja a volt kormányfő. 

Putyin útjáról ezt gondolja Gyurcsány: az orosz elnök arra lesz kíváncsi, hogy Orbán hosszú távon is kiszolgálja-e a Kreml Európa- és Amerika-ellenes politikáját. “Mindkét vezető érzékelheti majd a felé irányuló érzelmeket, melyek Merkel esetében kissé tolakodóak lesznek, Putyin esetében viszont nagyon is elutasítóak. Érzékelhetik majd azt is, milyen légüres térbe került a miniszterelnök, nem védve, hanem kiárusítva országa érdekeit” – így zárul Gyurcsány cikke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik