Belföld

Fideszes jósol forró napokat Orbánnak

Bencsik-Janos(210x140).jpg (bencsik jános)
Bencsik-Janos(210x140).jpg (bencsik jános)

Alaposan kiosztotta a kormányt a sokszor renitens Bencsik János. 22 pontba szedte azt, amit szerinte másképp kellene csinálni. Szerinte a fiatalok elvándorlása az egyik legfontosabb, megoldásra váró nemzetstratégiai kérdés.

A parlamenti képviselő szerint a közteherviselés kiterjesztésével kapcsolatosan “születtek olyan döntések is, amelyek az igazságosság elvének próbáját – a szakmai előkészítés hiányosságai miatt – nem állták ki. (…) Rövidtávon sikeres gazdaságpolitikai műtétet hajtott végre a kormányzat, ugyanakkor a társadalmi szerkezet roncsolódása is tovább folytatódott”. 

Bencsik János emlékeztetett rá, hogy egy “nyitott gazdasággal rendelkező kicsiny ország diktátumokkal aligha érhet el tartós sikert a nemzetközi erőtérben, sokkal inkább célravezető az érdekeink érvényesülését elősegítő alkupozíció kialakítása. Az ország nemzetközi tekintélye egészen addig nem fog helyreállni, amíg a jelenleg tapasztalható kölcsönös belső gyűlölködés felszámolásra nem kerül”. A fiatalok elvándorlása az egyik legfőbb megoldásra váró nemzetstratégiai kérdés.

“A túlzott központosítás kiöli az állam testét felépítő családokból, s az azokat alkotó személyekből a felelősségvállalás érzületét, az innovációra való nyitottságot. Ha elfojtjuk az öngondoskodásra, önellátásra, az innovatív megoldások alkalmazkodásban való használatára irányuló, alsóbb szinten szerveződő törekvéseket, akkor a magyar nemzet egészséges életösztönét zúzzuk porrá”.

Bencsik a sikeres magyar jövőre akkor lát esélyt, ha az államszervezési rendszer alulról, szervesen fog építkezni. “A jelenlegi államfelfogás a hadigazdálkodásra emlékeztet”. Nem kérdőjelezi meg, hogy a világ háborúban áll, de a hadigazdálkodás békében nem eredményes.

A fideszes honatya a jelenleginél nagyobb szerepet szánna a kis- és középvállalkozói szektornak, a családi gazdaságoknak, a termelői és fogyasztói szövetkezeteknek. Számára úgy tűnik, hogy az elmúlt öt évben nem fordítottak kellő figyelmet egymás meghallgatására. ” Nem volt rá meg a kölcsönös igény. A társadalom – ahogy manapság szokták mondani, a magyar emberek – részéről mostanság kezd megmutatkozni az igény közös sorskérdéseink megvitatására. Kérdés, hogy a kormányzat részéről is jelentkezik-e hasonló szándék a közeljövőben”. Ha igen, “akkor tartalmi, stílusbeli és személyi korrekciókkal jó esély mutatkozik a közjót szolgáló kormányzati munka folytatására. Ha viszont a társadalom párbeszédre irányuló törekvései kikosarazásra kerülnek, akkor bizonyosan – társadalmi vonatkozásban is – forró nyár és ősz elé nézünk” – írta Bencsik János a honlapján.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik