Belföld

Fenekestül forgatják fel az egészségügyet

korhaz(210x140).jpg (kórház, )
korhaz(210x140).jpg (kórház, )

Megyénként egy kiemelt kórház marad, Budapesten hat vezető intézmény lesz. A pénzt az ellátott lakosságszám alapján adják majd, ezt kell beosztaniuk az intézményeknek.

Központosítás, osztálybezárás és többezres elbocsátás jöhet az egészségügyben – írja az Index. A következő hetekben kell megegyezniük a kórházigazgatóknak minden megyében, hogy hogyan osztják el a pénzt.

Az új struktúra lényege, hogy a rendelkezésre álló forrásokat a kormány megyénként osztja el, az összeget a lakosság száma alapján határozza meg. Ez komoly különbség az eddigi rendszerhez képest, melyben a kórházak meghatározott ellátásokra kapták a pénzt. Megyénként egy főintézmény marad, a többi kórház telephelyként vagy tagintézményként működik majd. Budapesten hat vezető kórház lenne: a Honvédkórház, a Semmelweis Egyetem, a Szent István, a Péterfy, az Uzsoki, a Szent János és a Szent Imre kórház.

A megyei és a budapesti vezető kórházak mindegyikének 24 órás ügyeletet kell tudniuk adni, megszűnik a kórházak közti váltott ügyelet. Létrehozzák az Állami Egészségügyi Központot, mely az ingatlanok fenntartása mellett gondoskodik az étkeztetésről, az őrzésről, a takarításról és a beszerzésekről. Az átalakítással 8-10 ezer ember munkahelye szűnhet meg, főleg a műszaki és adminisztratív dolgozók körében.

A kormányzat évi 40 milliárd forintot akar megspórolni az egészségügyön. A tervek kísértetiesen hasonlítanak az SZDSZ-es Molnár Lajos minisztersége idején tervezett átalakításokhoz, mely ellen az MSZP-s és fideszes polgármesterek lobbiztak, így végül ez meghiúsult.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik